Публикация

Ефективна профилактика на диабетната полиневропатия

Ефективна профилактика на диабетната полиневропатия

Диабетът е коварно заболяване поради неврологичните и други усложнения, които неизменно го съпътстват. В началото фокусът е върху контрол на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар увреждат съдовете и нервите директно като задължителна патогенеза на късната захарна болест.

 

Понякога симптоми на диабетна невропатия има още при поставяне на диагнозата диабет тип 2

 

Отчита се промяна в проводимостта на периферните нерви, като започва с по-малко калибрените нервни клончета. Eто защо първите симптоми са мравучкане, тръпнене и парене. Тези ранни прояви на диабетната полиневропатия са само сигнални. Появата им в четирите крайника улеснява поставянето на диагнозата.

 

На следващ етап започва запушването на малките съдове. Появяват се малки сини петънца, а от тях се развива некроза на върха на пръстите. Тесните и неудобни обувки подпомагат процеса на недооросяване на долните крайници и пациентите получават неболезнени некрози, които от своя страна са типични за диабетното стъпало - крайната фаза на нелекуван и лошо контролиран диабет.

 

Алфалипоевата киселина е златен стандарт за профилактика

 

и поддържане на едно вторично усложнение на диабета каквото е диабетната полиневропатия. Съществуват сериозни клинични доказателства, че тя повлиява симптомите на това заболяване. Освен това е и мощен антиоксидант, който предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали, подобрява ендоневралния кръвоток и невралния метаболизъм. В допълнение може да намали нивата на кръвната глюкоза. 

 

„Алфалипомакс“ е уникален, добре познат и широко застъпен в практиката препарат, който освен алфалипоева киселина, съдържа и така важните за нормалното функциониране на нервната система витамини от група B (В1, В6 и В12). Така на практика болният приема едновременно дневната доза от тези полезни вещества. Това вече е и икономически изгодно - „Алфалипомакс“ е на нова, по-ниска цена, която не натоварва допълнително пациентите – 15,60 лв. Терапевтичният курсът с препарата се провежда два пъти годишно. Може да се приема продължително време, препоръчителната доза е по две таблетки дневно.

Коментари