Публикация

Виното е полезно за здравето на жените

Няколко чаши вино на ден в средата на живота може да направи жените по-здрави в напреднала възраст, сочи ново проучване.


Учените твърдят, че умерената употреба на алкохол може да доведе до „успешно остаряване" и да понижи риска от инсулт.

Въпреки че ограниченото количество вино дневно отдавна е свързвано с по-добро здраве на сърцето, особено при мъжете, общото въздействие върху благосъстоянието рядко е било оценявано.

Специалистите са анализирали консумацията на алкохол на почти 14 000 жени, които са доживели до 70-годишна възраст, за да открият какви фактори са допринесли за „успешното оцеляване".

Те установили, че 1499 жените достигнали 70 без сериозни заболявания (като рак и сърдечни проблеми) и не са имали физически увреждания или проблеми с паметта.

Заключението било, че жените, които пият по една или две питиета през повечето дни от седмицата, имат 28 на сто по-голям шанс за „успешно оцеляване" до напреднала възраст в сравнение с въздържателите.

Експертите не са наясно точно колко алкохол е полезен за здравето, но според една теория – спиртните напитки помагат на организма да метаболизира глюкозата по-ефективно, както и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Коментари