Публикация

Д-р Стойчо Кацаров: Ние ще преживеем тази COVID вълна, но ще си платим цената

Д-р Стойчо Кацаров: Ние ще преживеем тази COVID вълна, но ще си платим цената

„Разликата от досегашните вълни на коронавирусната инфекция, които преживяхме, е, че сега има по-добра организация, има приет план, няма хаотично приемане на болни, няма дефицит на лекарства и кислород, има създадена възможност за лечение на пациенти в извънболнични условия”.


Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на дискусия на тема: „Как ще се справи българското здравеопазване с новите вълни от COVID, със страха на българина от последиците на болестта и с отказа масово да се ваксинира в глобалната пандемия?“. Дискусията е част от церемонията по връчване на отличията „Лекарите, на които вярваме“, инициирани от в. „24 часа“, която се провежда за 11-и път.

Ние ще преживеем тази COVID вълна, но ще си платим цената за това, че не се ваксинираме и че здравната система се намира в много лошо състояние, предупреди още д-р Кацаров.


„Това са

 

двата големи проблема

 

- единият е преодоляването на създадените негативни нагласи към ваксинацията и другият е лошата организацията на здравната система. Тя е тежко дебалансирана. Има дисбаланси в болнична и извънболнична помощ, в човешките ресурси - лекари и сестри, между големия град и малкия град, между отделните специалности в медицината и така нататък”, изтъкна здравният министър.


Той посочи, че

 

организацията на здравната система не може да бъде съществено променена без промени в закона

 

а това изисква работещо Народно събрание.


„Надявам се тази проточила се политическа криза да приключи в близко бъдеще и политиците да извлекат изводите от това, което се случва в момента, и да използват тези изводи в бъдещата си работа в Народното събрание, за да извършат необходимите промени в организацията на здравната система“, коментира д-р Кацаров.


Министърът каза още, че първостепенна задача на едно бъдещо постоянно правителство трябва е осъществяването на необходимите промени в организацията на здравната система. Това би могло според него да подобри здравното състояние на нацията като цяло.


Успешната реформа на здравната система трябва да постави в центъра пациента – този, който вярва на лекарите, както се казва и вашата инициатива. Трябва да променим модела на здравната система в посока не да задоволява интересите на доставчиците, а на потребителите.

 

Здравната система трябва да се децентрализира и дерегулира

 

Парите трябва да следват избора на пациента - такъв тип промяна би дала едни добри резултати“, подчерта още д-р Стойчо Кацаров.

Не на последно място, разбира се, трябва да се разгледа въпросът за собствеността. Не е правилно министърът на здравеопазването да е собственик на болници, допълни още той.

По мнението му министърът на здравеопазването трябва да се занимава с политиките в здравната система, да пише правилата. „Не върви да пишеш правилата и едновременно да си собственик на част от тези, които ги изпълняват, които трябва да ги спазват, защото това те поставя непрекъснато в конфликт на интереси със самия себе си“, обясни министър Кацаров.


Успешната реформа няма да е възможна докрай, ако не се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване

 

и се даде възможност на всеки от нас да избира къде и при какви условия да се осигурява, убеден е здравният министър.


По думите му „това би повлияло изключително позитивно на цялата система, би довело до повишаване на качеството на медицинските услуги и улесняване на достъпа на пациентите до тях и би позволило реално да се оцени в крайна сметка и колко струва медицинската помощ“.

 

Коментари