Публикация

Двойно са се увеличили децата с диабет в Плевенско за 10 години

Около 90 пациенти на възраст до 18 години се лекуват в Детския диабетен център към Клиниката по детски болести на Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен.


 Когато навършат 18-годишна възраст, те се насочват за лечение към интернист-ендокринолог, каза доц. Чайка Петрова, ръководител на центъра. 

Екипът на клиниката е провел епидемиологично проучване през миналата година. Установено е, че броят на диабетно болните малки пациенти в областта е нараснал двойно в последните 10 години.

Данните за заболеваемостта от диабет тип 1, с които е разполагал екипът, са били от 1996 г. Тогава при средна заболеваемост за страната от 6,2 на 100 000 детско население за област Плевен данните са били 6,1 деца с диабет тип 1 на 100 000.
„Тогава сме били почти на средната граница за страната”, посочи ендокринологът.

В София през 1996 г. болните от диабет деца са били 9 на 100 000 и 8 за 100 000 за Варна. Новите изчисленията на Детския диабетен център, които обхващат периода от 2000 до 2008 г., показват, че броят на децата с диабет тип 1 се е увеличил на 11,9 на 100 000 души.

Екипът е изчислил заболеваемостта и по декади. От 1980 г. до 1990 г. диагнозата захарен диабет тип 1 е поставена на 36 деца. От 1990 г. до 2000 г. с диабет тип 1 в областта са заболели около 80 деца. От 2000 г. до 2009 г. пък децата, отключили диабет тип 1, са 112. Броят на малките пациенти, страдащи от заболяването, нараства постоянно, като пикови са били годините 2002 и 2006 г.

Съществуват различни хипотези защо се увеличава заболеваемостта от диабет тип 1

Според доц. Чайка Петрова генетичният фонд не е сред основните причини за развитие на детския диабет. По-скоро факторите от околната среда са тези, които подтикват отключването на заболяването при все повече деца. Сред тях са грипните епидемии, стресът, начинът на живот, както и храненето. Счита се, че сред причините за развитие на диабет тип 1 са и постоянното излагане на хронични замърсители - мръсен въздух, липсата на спорт, застоялият начин на живот.
В Детския диабетен център в Плевен всеки месец се настаняват за лечение по едно-две новодиагностицирани деца с диабет. Средно на 16-17 деца от областта годишно се поставя диагнозата захарен диабет тип 1, каза още доц. Петрова.

Диабетният център в Плевен работи активно, а двете медицински сестри, които обучават деца и родители, са едни от най-добрите в страната. Проблем е, че няма млади лекари, които да желаят да специализират детска ендокринология, обясни доц. Петрова. Според нея причината е в това, че малко хора се осмеляват да поемат риска за лечението на диабетно болни деца. По сходен начин стои въпросът с медицинските сестри, които работят в центъра. Те са отлично подготвени, а ако тях ги няма, ще се наруши лечението на малките пациенти, както и тяхното обучение и това на родителите им.

Сътресения при лечението на детския диабет няма

Затруднено е отпускането на инсулиновите аналози, обясни доц. Чайка Петрова. И добави: „В момента съществува комплекс от критерии, които трябва да се изпълнят, за да може малките пациенти да се лекуват с аналогови инсулини. На практика обаче се оказва, че е много трудно да се съберат трите критерия. В повечето случаи налице е един, който е сериозен и тежък, но заради действащите правила ние, ендокринолозите, не може да изпишем на децата лечение с аналогови инсулини. Имаме деца, които правят тежки нощни хипогликемии /понижаване на кръвната захар/, но те не могат да изпълнят тези критерии и да преминат на лечение с аналогов инсулин. Други деца пък се връщат от Испания, там те са лекувани с аналогов инсулин, а у нас България трябва да променят лечението си с човешки инсулин”.

Доста родители са склонни да доплащат, за да осигурят на децата си по-качествено лечение, но такава опция няма, посочи доц. Петрова.

Лечението с инсулинова помпа на децата с диабет

В Детския диабетен център в Плевен се лекува и дете от Козлодуй, което е с инсулинова помпа. От три години контролът му е добър. В София има около 30 малки пациенти, които също използват инсулинови помпи. Този вид лечение вече навлиза и в клиничната практика в страната. Има и фирма, която осигурява част от необходимото техническо обучение на ендокринолозите, които ще работят с пациенти с инсулинови помпи. Този начин е особено подходящ за малки деца, като инсулиновата помпа се осигурява от семейството, а стойността й е около 8 000 лв. 250 лева месечно са консумативите, нужни при този вид лечение.

В момента Националната асоциация на децата с диабет в България с председател Елисавета Котова води кампания, за да може здравната каса да поеме поне тези 250 лв. за консумативи. Важно е да се каже, че хората, които ще направят такава инвестиция, трябва да са и отлично обучени, за да може да работят с инсулиновата помпа, допълни доц. Чайка Петрова.


Коментари