Публикация

Пациенти обвиниха аптеките в монопол при търговията с лекарства

Монопол в търговията с лекарства пречи на потребителите да откриват търсените от тях лекарства във всяка аптека.


Това заяви Теодора Захариева, председател на федерация „Българския пациентски форум”, цитирана от БНР.

Тя обясни, че това е така, защото производителите на лекарства оторизират за разпространението им само определени дистрибутори.

„Не може да присъстваме на сцени в аптеките и да казват: „Ами дистрибуторът не иска да ми достави лекарството”. Защото съответно трябва да си купи едни други медикаменти на цена от пет хиляди лева примерно, за да достави една опаковка инсулин. Това редно ли е?”, попита Теодора Захариева.

„Монопол в търговията с лекарства няма”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него причините хората да не откриват определени лекарства във всяка аптека и по-специално скъпоструващите, отпускани безплатно на пациента, не са заради отношения с дистрибуторите, а са икономически.

„Въпросът не е в простата печалба, въпросът е в това, че се губи икономическата логика изцяло. И не може да вложиш примерно две хиляди лева за едно лекарство, да ти дадат след много труд и след вложените пари за тази една опаковка от две хиляди лева осемдесет и няколко стотинки и да ти ги дадат заедно с твоите пари след три месеца или след два месеца и половина. И това става дума само за една опаковка. А представяте ли си какво става с цялата дейност на аптеката. Това блокира всичките й пари, тя не може да работи нормално, тя трябва да се отказва. Предпочита да работи с лекарства, които се плащат веднага”, уточни Николай Костов.

Коментари