Публикация

Не е нужно да търпите болката в ставите, просто се обърнете към ортопед

Не е нужно да търпите болката в ставите, просто се обърнете към ортопед

Опорно-двигателният апарат съставлява най-голямата система от органи в човешкото тяло. Той включва всички кости, сухожилия, стави и мускули. Ортопедията е този дял от медицината, който се занимава с причините, профилактиката и лечението на нарушените функции на тези органи, както и с рехабилитацията на пациентите. 

 

От своя страна, травматологията изучава въздействието на различните травми върху човешкият организъм. Целта на специалистите травматолози е да достигнат пълно отстраняване на възникнали травми, чрез приложение на разнообразни диагностични и лечебни методи. 

Специалистите в отделението по ортопедия и травматология в медицински комплекс Доверие предлагат на своите пациенти по-ефективно и по-бързо възстановяване, използвайки иновациите в развитието на технологиите в медицината. 

Това е едно от малкото места в България, където поставят керамични коленни стави, а при протезирането от скоро се прилага роботизирана хирургия. Протезирането на тазобедрени стави се извършва по метод с по-малък разрез, при който има намалена кръвозагуба и по-малка травма на тъканите. 

 

Друга област, в която специалистите в МК Доверие бележат успехи, е хирургията на ръка. При нея особеното е, че може да се достигне 100% възстановяване на подвижността. За това кога да търсим помощ от ортопед и какво е важно да знаем за основните травми на опорно-двигателния апарат, разговаряме с д-р Джеймс, началник на отделението по ортопедия и травматология в МК Доверие. 

 

Кога идват хората при вас, д-р Джеймс? Кога търсят помощ?

 

Решението да се дойде при ортопед е лесно - когато има болка в крайниците, когато се е случила травма при спорт или в битови условия, тогава човек има нужда от ортопед. Това са младите хора. При възрастните обаче се наблюдава обратното - те търпят болки прекалено дълго време преди да се обърнат към ортопед. Смятат, че щом са възрастни, е нормално да ги боли, но това не е точно така. 

 

Да не би да се притесняват, че задължително ще трябва да се оперират?

 

Да, вероятно има такова притеснения, но всъщност колкото по-рано дойдат при ортопед, толкова по-голям е шансът да има консервативно (неоперативно) лечение. 

Такива са случаите например на артроза от първа и втора степен на големите стави. В началното можем да прилагаме физиотерапия, инжекции с хиалуронова киселина и т.н. Когато обаче болестта премине към трета, четвърта степен и хрущяла се е увредил необратимо, трябва да пристъпим към оперативна смяна на ставата, за да се върне пациентът към нормален начин на живот. 

 

Разкажете повече за миниинвазивната смяна на става, каквато се практикува тук, в “Доверие”. Какви са предимствата?

 

Използваме метода на миниинвазивната хирургия при смяна на тазобедрената става. Самият разрез е доста по-малък и самата операция е по-щадяща. 

По този начин пациентът се възстановява и започва ранна рехабилитация. Няма нужда от патерици за дълго време или други помощни средства. Кръвозагубата също е много малка. Използваме също роботизирана хирургия при коленните стави. Благодарение на компютърно навигирана система правим по-малки разрези и запазваме повече от костното вещество. 

 

Всъщност едно и също ли е миниинвазивната и роботизираната хирургия?

 

Не. Инвазивната хирургия се прави с по-малък достъп. А при компютърната навигация слагаме датчици на самото коляно и те ни показват колко голям трябва да бъде разреза, колко милиметра трябва да режем, колко са ъглите, които трябва да режем. Операцията се прави с по-малко травми по този начин, по-прецизно и по-щадящо и костите зарастват по-бързо. 

 

Казват, че при възрастните хора зарастването на костите е по-бавно, вярно ли е?

 

Голямо значение има общото състояние на организма. Ако човекът като цяло е здрав, се възстановява по-лесно. Ако има редица заболявания, е по-трудно. Важно е също и състоянието да се открие в ранен етап, за да имаме пълно възстановяване. 

 

Освен възрастовите изменения, кои са най-характерните болести, в които се налага оперативна намеса? 

 

Оперативна намеса се налага при износване на ставите, травматични моменти, когато има счупване, скъсани сухожилия, мускулни влакна. При спортистите - и любители, и професионалисти, най-често се среща скъсване на менискус на коляното, скъсване на предна кръстна връзка, проблеми с раменните стави, Бицепс също може да се скъса при натоварване. 

 

Задължително ли оперирате в такива случаи? 

 

Всичко зависи от степента на травма. Примерно една кръстна връзка като се скъсва, хубаво е оперативна намеса при младите пациенти, за да възстановят напълно подвижността си след това. Това е и една от причините да избера ортопедията - веднага мога да видя резултата от моята работа и как тя е променила за добро живота на пациента. 

 

От колко време работите в Медицински център “Доверие”?

 

Тук съм вече две години, но съм хирируг-ортопед от 15 години. Горд съм, че съм началник на отделението и че всички колеги са изключителни професионалисти. 

Правим доста специфични операции, като миниинвазивна операция на тазобедрените стави, хирургия на ръка, реконструкция на малките ставички, които сменяме на ръцете и т.н. Ние сме сред малкото екипи в България, които поставят керамични стави, например.

 

Какво бихте посъветвали пациентите си?

 

Бих ги посъветвал да не чакат. Когато усетят болка в ставите - в коленете, в тазобедрените кости, където и да е, да не чакат, а да дойдат на преглед. Понякога можем да решим проблема с минимална намеса. 

Интересно е, например, че в България операция на колянна става се прави много по-малко, отколкото на тазобедрена. Обяснявам си го с това, че хората се страхуват и са съгласни да търпят болки в продължение на години, вместо за няколко седмици да отстраним проблема и да се върнат към нормалния начин на живот. 

 

Другото, на което искам да обърна внимание, е профилактиката на ставите, особено при бебетата. Нека всеки родител на бебе на 6 месеца да му направи профилактичен преглед при специалист-ортопед. Ние в “Доверие” имаме опит с малки пациенти. Това ще помогне да установим и лекуваме ортопедични проблеми още в детска възраст. 

 

Нека завършим с обобщение на съветите от ортопеда

 

Винаги се обръщайте към ортопед, когато имате болки в ставите, травми, подувания, отоци. Не се опитвайте сами да облекчавате положението със загряващи кремове например, защото това само влошава възпалението. 

Не всяко лечение включва операция, така че няма защо да се страхувате. И се движете умерено възможно най-често. 

 

Коментари