Публикация

Безплатни ехографски прегледи на млечни жлези в ДКЦ „Софиямед“

Безплатни ехографски прегледи на млечни жлези в ДКЦ „Софиямед“

ДКЦ „Софиямед“ се включва в Световния месец за борба с рака на гърдата с безплатни ехографски прегледи на млечни жлези. Те ще се извършват само с предварително записване на тел. +35924650000, +359895 555 444 на 19, 21, 26 и 28 октомври от 14:30 до 15:30 часа в БЛОК1 на бул. „Г. М. Димитров“ 16 или чрез резервиране на час онлайн през системата на Superdoc.bg - https://superdoc.bg/lekar/bezplatni-ehografski-pregledi-na-mlechni-zhlezi


Според последни проучвания

 

ракът на гърдата е онкологично заболяване, при което се наблюдава подмладяване

 

Това налага и актуализиране на препоръките към жените относно провеждането на профилактични прегледи. Необходимо е дамите да извършват профилактиката си с мамографско изследване на възраст от 40 г. веднъж в годината. До 40 г. специалистите препоръчват да се извършва ехография на млечни жлези.


„Тази година се включваме в кампанията като предимно ще консултираме по-младите дами във възрастта преди 40 г., тъй като в практиката си за съжаление все по-често наблюдаваме това „подмладяване“ на заболяването. Докато при жените над 40-годишна възраст виждаме, че те придобиват „навика“ за профилактика на млечните жлези, по-младите все още смятат, че заболяването не представлява заплаха за тях, което не е така“, коментира д-р Марселла Бонева, д.м., специалист по Образна диагностика в ДКЦ „Софиямед“.

 

Специално внимание трябва да си обърнат жените с наследствена обремененост

 

в рода на които има случаи вече на заболяване на гърдата, но и на яйчници.


Д-р Бонева допълва, че ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг ехография или мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването.


„При пристигане за преглед е много ценно пациентът да представи всички предходни образни изследвания (при налични такива), за да може лекарят да направи сравнение с тях и да даде правилната оценка за състоянието му и последващото поведение. Добре е изследването - дали ще е ехография или мамография, да не се прави в седмицата преди месечния цикъл, тъй като през този период млечните жлези са напрегнати. Подходящ е периодът една седмица до 10 дни след приключване на месечния цикъл“, съветва специалистът.

 

Коментари