Публикация

Не дискриминирайте преболедувалите!

Не дискриминирайте преболедувалите!

Крайно време е преболедувалите от SARS CoV-2 да бъдат третирани еднакво с хората, които са си поставили ваксина. Всички водещи експерти са категорични, че нищо не може да предизвика по-добра защита в организма от срещата с дивия вирус. А това е известно отдавна в медицинската наука.

 

Правилно европейските институции взеха решение сертификатите за поставена ваксина да нямат срок на годност.

 

Същото обаче трябва да важи и за пациентите, които са се преборили с вируса.

Разбира се, тук има някои важни подробности: на първо място как е установено заболяването от Covid-19.

Конкретно за България трябва да се признава позитивният PCR-тест

и след това престоят под домашна карантина или в болница. За съжаление, няма как да се признаят позитивни бързи тестове, купени от аптеката и направени у дома, без последващо официално сезиране на здравните институции и потвърждение на заразяването в лаборатория.

 

Ясно е, че винаги ще има хора, които търсят начин да излъжат системата. Това го наблюдаваме в момента и по отношение на ваксините. На тази лъжа се дължат част от водещите се заболели, постъпили в болница и починали "след ваксинация". Ясно е, че има и реални такива случаи, но у нас числата се оказват завишени заради фалшивите ваксинационни сертификати.

 

Но по отношение на реално ваксинираните и на реално преболедувалите е редно да има общ подход, за което страната ни трябва да настоява и пред европейските органи.

 

В момента се оказва, че дори да си ваксиниран или преболедувал,

 

ако си контактен с човек с коронавирус, отново оставаш под карантина. Тогава мнозина си задават въпроса защо ваксината или срещата с болестта не им носи по-голяма свобода. Нека да сме откровени - много от лекарите в Covid-отделенията, които прекараха заболяването още при първите вълни, в момента работят без или със символични предпазни средства и не се заразяват отново. Няма да споменавам конкретни имена, за да не навредя административно на конкретен лекар, но това са лесно проверими факти. Колкото повече логика хората откриват в цялостния процес по управление на пандемията, толкова по-добре ще върви ваксинационният процес. И накрая, но не по важност:

 

Поклон пред всички лекари, сестри, санитари, лаборанти, шофьори, дезинфектори и други служители, които продължават да работят в тежките отделения с риск за себе си! 

Коментари

Милен  Цветанов
12 окт 2021 15:28

Затова е хубаво в ежедневната подробна статистика за нови случаи, хоспитализирани и в интензивно да започне да се вкарва бройката и на повторно заразените преболедували! Вероятно ще е равна или почти би клонила към 0 за разлика от някои други категории. Така истината за естествения имунитет ще излезе наяве, вероятно на някои няма да се хареса, но истината е над всичко! Поздрави за коментара!  

Здравейте,Господин Галев@Напълно съм съгласна С вашите разсъждения и смятам,че сте прав,но защо мълчат по тези изключително важни въпроси,нашите експерти и научни капацитети?С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца-09.10.2021г.

Петър  Галев
9 окт 2021 18:49

Благодаря Ви за мнението, драга д-р Костова! Проблемът е, че тези решения се вземат на европейско ниво и ние сме длъжни да се съобразяваме. А еропейските институции са доста тромави. Вижте колко години не могат да спрат въртенето на часовниците пролет и есен, въпреки категоричното мнение на мнозинството от хората в ЕС.