Публикация

Нана: Нужен е национален план за профилактични прегледи за рак (видео)

Нана: Нужен е национален план за профилактични прегледи за рак (видео)

Председателката на фондация "Една от осем" посочва най-важните неща, които трябва да се включат в Националния план за контрол на рака

 

 

Изключително важно е на национално ниво да се работи за национална програма за профилактичните прегледи. Това е най-важното нещо, което трябва да направи една държава и държавна политика, за да бъдат хващани онкологичните заболявания навреме, защото невинаги тези заболявания имат симптоматика. Да, при рака на гърдата, тя е по-изявена, но в крайна сметка колкото и ние да се опитваме да обясним на пациентите какви са симптомите, но не можем да държим тях отговорни да забелязват абсолютно всичко и да отиват на лекар навреме.

 

 

Трябва да се помисли много сериозно да се правят на 1 или 2 години профилактични прегледи - специалистите могат да преценят най-добре според възрастта и риска при всеки пациент.

 

 

Много често в съвременната медицина и лечение на онкологични заболявания може да се започне с вид медикаментозна терапия за намаляване на тумора или за да се види как той ще реагира на конкретна терапия. Чак след това да се мине към оперативно лечение, което при това да е органосъхраняващо. Пациентът трябва да знаят че една кор-биопсия взета правилно, е решаваща. Той трябва да се срещне първо с медицинския онколог и той да го насочи по пътя към неговите терапии и лечение, а не да са тръгва веднага към операция.

 

Коментари