Публикация

Патологията на тазовото дъно - приоритет на гинеколозите

Патологията на тазовото дъно става приоритет на гинеколозите. Това каза главният консултант и оператор на болница „Дева Мария” в Бургас д-р Георги Хубчев, който презентира пред гинеколози лекция на тема „Патология на тазовото дъно”.


Д-р Хубчев, който е член на Европейската асоциация по урогинекология, представи така наречените пролифтове, които са модерни операции, щадящи пациентките, прилагащи се вече в лечебното заведение.

В западните държави тези операции минават по здравна каса - там са безплатни за пациентите, но в България те се заплащат. Една такава манипулация струва близо 1400 лева.

„Ние сме модифицирали някои от тях, така че да излизат по-евтино на пациентките”, каза специалистът.

Той е търсен за корекции при изсипване на тазовото дъно, свличане на матката на предната влагалищна стена, на пикочния мехур, на ректума, на задната влагалищна стена.

„Операциите протичат много бързо, с щадящи техники и са особено подходящи за възрастни жени, които имат проблем със задържането на урина”, уточни д-р Хубчев и допълни, че рецидиви на практика няма. Жените след такива операции се възстановяват много бързо.

Д-р Георги Хубчев засегна пред колегите си и темата за синдрома на Хелп – рядка болест, от която наскоро почина 24-годишната Яна Бургазлиева от Поморие, сестра на „Мис България 2002” Теди Бургазлиева.

„Синдромът е едно много тежко състояние в акушерството. Смята се, че е продължение на тежка токсикоза на бременността. Голям процент от жените, развили класически Хелп, умират. Ако навреме се хване това състояние, могат да се премахнат негативните симптоми и пациентката има вероятност да оживее”, поясни д-р Хубчев.

Развиването на Хелт синдрома засяга всички органи и системи. При него увредените тромбоцити развиват картина на нарушено съсирване.

При този синдром трябва да се използват високи дози кортикостероиди, съветва д-р Хубчев. През последните три години той се е сблъсквал в практиката си с пет жени, развили заболяването, две от които са починали. Именно високите дози на кортикостероиди са спасили трите жени, посочва лекарят.

Коментари