Публикация

78 трансплантации са извършени във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19

78 трансплантации са извършени във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19

„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска академия (ВМА), бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 г. шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.

Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. ВМА подкрепя не само на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб

- заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството.


„Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите“, отбеляза още началникът на ВМА.


Той изказа признателност към екипите на ВВС, които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация „Sofia Riders” за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.


През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации

 

дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани.


„Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи“, заяви още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.


Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията, и към близките на донорите изказа и проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че

 

в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност


„ВВС са въвлечени в този процес вече повече от 10 години. Полагаме всички усилия, за да осигурим необходимата бързина на изпълнението на процеса. Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд“, каза подп. Пламен Дончев от 16-а транспортна авиогрупа „Враждебна”.


14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.


На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”; както и трансплантирани във ВМА пациенти.

 

Коментари