Публикация

Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна

Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна

Започва информационна и скрининг кампания „314 000 причини да се изследваш за хепатит В и С“.


Данните сочат, че 314 000 души са инфектирани с вируса на хепатит В или С в България. Едва няколко процента от тях са диагностицирани - поради липса на безплатни профилактични прегледи, конкретна симптоматика, заради страха и стигмата. Ето защо Сдружение „ХепАктив“ дава глас на тези, сблъскали се с хепатит В и С, за да покажат, че няма нищо страшно в диагнозата и всичко трудно може да се преодолее.


Кой е с повишен риск от инфектиране с хепатит В и С?

 • хората над 40-годишна възраст;
 • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
 • хората на хемодиализа или с чести медицински интервенции;
 • имащите татуировка, пиърсинг;
 • медицинските специалисти;
 • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
 • хората, които са били в местата за лишаване от свобода;
 • мъжете, които правят секс с мъже.

Скринингът се осъществява в партньорство с лаборатории СитиЛаб, които ще изследват безплатно за хепатит В (HbsAg) и хепатит С (anti-HCV) до изчерпване на наличните количества бързи тестове.


Адреси, на които ще се извършват изследванията за хепатит В и С:

 

 1. Централна лаборатория гр. София кв. Младост бул. „Йерусалим“ 1 (работно време: понеделник - петък от 7:30 до 18:00 и събота - между 8:00 и 13:00 часа);
 2. Лаборатория срещу УМБАЛ „Александровска“ - ул. „Св. Георги Софийски” 2 (работно време: понеделник – петък, от 7:30 до 18:00 часа);
 3. Централна лаборатория гр. Варна бул. „Цар Освободител“ 81 (работно време: от понеделник до петък - 7:30-17:30 и събота 8:00-14:00 часа).

Важно

 

Предварително записване не е нужно, а резултатите излизат в рамките на 15 минути. Предходната консумация на храни и напитки няма значение. На разположение в лабораториите ще има информационни брошури за хепатит В и С с подробна информация и практически насоки относно конкретното заболяване.


Положителният резултат от бърз тест не е диагноза, а основание за поставяне на такава, като за целта следва да се осъществи консултация с гастроентеролог, към когото личният лекар може да насочи с направление по Здравна каса. При нужда от допълнителни разяснения, Сдружение „ХепАктив“ е на разположение на 0988 722 988 и office@hepaсtive.org.

 

Коментари