Публикация

Д-р Марта Райкова, имунолог: Тестът за клетъчен имунитет е препоръчителен, когато антителата срещу COVID-19 започнат да спадат

Д-р Марта Райкова, имунолог: Тестът за клетъчен имунитет е препоръчителен, когато антителата срещу COVID-19 започнат да спадат

Стойностите на антителата ми са по-ниски в сравнение с преди. Имам ли все още защита срещу COVID-19? Това е въпросът, който преболедували и ваксинирани пациенти най-често задават на специалиста по имунология в лаборатория „ЛИНА” – д-р Марта Райкова.

 

Отговор най-добре може да даде тестът за клетъчен имунитет. От моята практика мога да кажа, че пациентите, при които е доказан такъв, или не се разболяват при нова среща с вируса, или го преминават много по-леко и  без усложнения”, заявява д-р Райкова.

 

Съветът на специалиста е антителата и клетъчният имунитет  срещу COVID- 19 да се измерват паралелно. Как става това? Пациентите могат да направят количествен тест или тест за вирус-неутрализиращи антитела.  След  достигане на пика им, ако няма нов контакт с COVID-19, техните стойности започват да спадат. При някои хора това се случва бързо - за седмици, а при други отнема месеци. Разликата се обуславя от различния имунен отговор на всеки организъм. Когато стойностите станат по-ниски, е подходящо пациентът да провери има ли клетъчен имунитет.

 

Защо клетъчният имунитет е важен?

 

Той образно казано представлява паметта на клетките ( Т-лимфоцити и др.), в която остава закодирано „указание”  как да отблъснат  инфекцията. Tестът, който лаборатория „ЛИНА” извършва, има СЕ маркировка. Той измерва промяната в концентрацията на интерферон гама в кръвта  преди и след стимулация на лимфоцитите на пациента с антиген на COVID-19, базиран на S1 участъка на спайк протеина на SARS-CoV-2. Тази стимулация  показва как би реагирал организмът ни при реален сблъсък с вируса.

 

Резултатите са формулирани като: „Положителен – наличие на клетъчен имунитет” или „Отрицателен – не се установява клетъчен имунитет”. Това е важната за пациента информация. Стойностите на интерферон гама (IFN-y) са индивидуални за всяка  имунна система и се променят във времето, в зависимост от това дали и колко скоро клетъчният ни имунитет е бил „активиран”.

 

„Вече имаме достатъчно наблюдения сред нашите пациенти. Много хора правят теста, като сред тях има както преболедували, така и имунизирани или и двете, но също така и хора, които нито са преболедували, нито са ваксинирани . Мога да кажа, че при  99,9% от ваксинираните тестът е положителен.  Разбира се винаги има единици, които не формират имунитет”, заявява д-р Райкова. Тя допълва, че често консултира преболедували пациенти с  положителен резултат от теста, които  желаят да си поставят ваксина. „В това няма проблем. В тези случаи имунитетът на пациента само ще бъде стимулиран допълнително, но няма да му се отрази негативно”, допълва специалистът.

 

Повече за изследването

 

За теста се взема венозна кръв, като задължително условие към момента на изследването е пациентът да не е на терапия с потискащи имунитета лекарства – кортикостероиди , определени антитела за биологично лечение и др.

Пациентите, които искат да измерят клетъчния си имунитет  срещу COVID - 19 директно след преболедуване или имунизиране, могат да го направят, но препоръчително е това да стане поне 10 дни след пълното им  възстановяване или 10 дни след поставяне на втората доза ваксина. Няма ограничение във времето след това, в което могат да се изследват.

 

Цената на теста в „ЛИНА” към момента е 93 лв. + 2 лв. такса манипулация.  Проби се вземат от понеделник до четвъртък, резултатът е готов най-късно до 10 работни дни.

Повече за д-р Марта Райкова

 

Повече за д-р Марта Райкова

 

Д-р Райкова е първият специалист по имунология в град Бургас, като именно тя извършва тестовете за клетъчен имунитет в „ЛИНА”.  Тя  е още специалист по клинична лаборатория, което прави експертизата й още по-голяма.

 

Тестовете за клетъчен имунитет срещу  COVID-19  и автоимунни заболявания се извършват в имунологичната лаборатория на „ЛИНА”, която е сертифицирана и оборудвана с модерна апаратура.

 

Коментари