Публикация

Медицински специалисти излизат на протест пред МЗ

Медицински специалисти излизат на протест пред МЗ

Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе днес пред здравното министерство. Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.


Няколко са основните искания на специалистите 

 

А именно – заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Искат с наредба да се определи къде и колко сестри има нужда. Според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти, предава БНР.


„Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни...“, каза пред националното радио Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.


По думите на Илиева от 10 месеца те се опитват в МБАЛ-Бургас да договорят по-добро заплащане, но работодателят не е задължен да разпише КТД. Преговорите са проформа и няма подобрение за работещите там.


„Основните заплати в МБАЛ-Бургас на сестрите са 850 лв., срещу 8000 лв. заплата на месец на директора на болницата“, изтъкна Мая Илиева.

 

Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите


Искат справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Според тях надницата трябва да е поне 3 лв. на час.


Очакват също и да получават купони за храна.


Според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра


Те искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.


Част от медицинските специалисти от Пазарджик ще се включат днес в протеста пред министерството.


Ниското заплащане на медицинския персонал води до недостиг на кадри и до лошо качество на обслужването, каза за БНР медицинската сестра и съучредител на синдиката на медицинските специалисти Димитрия Димитрова:

Очакваме медицински специалисти от цялата страна… На никой не му пука нито за нас, нито за пациентите (...). Днес ще настояваме отново за фиксирана минимална стартова заплата в сектора. Нощният труд да бъде обвързан с минималната работна заплата. Най-високата смъртност по всичките критерии е в България - затова излизаме и за това се борим


Протестът е планиран между 11:00 и 14:00 часа пред входа на МЗ.

Коментари