Публикация

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID-19 е в лошо състояние

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID-19 е в лошо състояние

COVID-19 рано или късно ще си отиде, но проблемите на здравната система ще останат и ще се задълбочават, ако не започнете да ги решавате. С тези думи здравният министър д-р Стойчо Кацаров се обърна към кандидатите за депутати по време на дискусия, организирана от инициативата „Заедно за повече здраве“.


„Здравната система беше в лошо състояние и преди появата на COVID-19. Това, което имаме днес, е много повече бюджетно здравеопазване, отколкото здравно осигуряване.

 

От 7 милиона население едва 2 милиона души плащат здравни вноски

 

а 1 милион са неосигурените. Здравната каса започна да плаща издръжка на болниците и даже пряко възнаграждение на персонала им. Средствата непрекъснато нарастват, а пациентите доплащат най-много в ЕС“, изтъкна министър Кацаров.


По думите му системата е свръхрегулирана.

Ще ви трябва една година обучение да схванете правилата за регулиране на лекарствата, които през това време ще бъдат променени няколко пъти.


Искаме инвестиции в здравеопазването, а със закон сме забранили регистрацията на нови лечебни заведения. Някои искат лечебните заведения да не са търговски дружества. Може да се смени формата на регистрация, но това само по себе си няма да промени нищо, подчерта здравният министър пред кандидат-депутатите.


Д-р Кацаров допълни, че

 

системата е с огромни диспропорции

 

– между големия и малкия град, между превенция и лечение, между лекари и сестри, между болнична и извънболнична помощ, между отделните медицински специалности и др.


„Служебното правителство направи много повече, отколкото се очаква от служебен кабинет. За задълбочени реформи обаче трябва време и промени в законите“, категоричен е министърът.

Коментари