Публикация

МЗ: Онкоболните в Пловдив ще получат нужното лъчелечение

Пациентите с онкологични заболявания в Пловдив ще получат нужното лъчелечение въпреки спирането на работа на телегаматерапевтичния апарат в общинския онкологичен диспансер, съобщи Министерството на здравеопазването.


Средно по около 70 души на месец са обслужвани в диспансера през тази година. От 1 ноември обаче лицензът за дейност на апарата не е подновен, тъй като е изтекъл срокът, в който той може да бъде използван. Това е довело до спирането на дейността му.

След намесата на МЗ пациентите, които досега са се лекували в общинския диспансер и се нуждаят от лъчелечение, ще бъдат насочени към други лечебни заведения в страната - в Университетската болница „Царица Йоанна” в София, Националната онкологична болница, диспансерите в Стара Загора и Хасково, както и в болница „Свети Георги” в Пловдив.

Междувременно Университетската болница в Пловдив пое ангажимент да пусне в действие втори линеен ускорител. Това ще стане веднага, след като общинският онкологичен диспансер демонтира телегаматерапевтичния апарат, тъй като новата техника трябва да бъде разположена там. По този начин проблемът ще бъде трайно решен през следващата година, допълва здравното министерство.

Коментари