Публикация

Учени потвърждават ползата от Пантопразол при пациенти с ГЕРБ

Учени потвърждават ползата от Пантопразол при пациенти с ГЕРБ

Пантопразол в доза от 40 mg облекчава напълно свързаните с ГЕРБ симптоми при повечето пациенти с ерозивен езофагит (ERD) и неерозивна рефлуксна болест (NERD). Това става ясно от съвместно проучване на полски, словенски и руски учени. То е проведено сред 252 пациенти с ГЕРБ, лекувани между 4 и 8 седмици.

 

45% от пациентите са изпълнили критериите за излекуване след 4 седмици лечение, а 70% от пациентите - след 8 седмици лечение. Болните, които не са достигнали лечебните критерии, съобщават за значително намаляване на тежестта на симптомите. Отговорът на 8-седмичното лечение е значително по-висок при пациенти с ERD (76%) в сравнение с пациенти с NERD (64%).

 

Прекратяването на лечението след 4 седмици не е свързано с влошаване на симптомите и не влияе отрицателно на качеството на живот, отчитат учените. Същевременно лечението с пантопразол за 8 седмици е свързано с подобряване на симптомите и качеството на живот на пациенти с ГЕРБ и показва, че пациентите сперсистиращи симптоми имат полза от удължаването на терапията.

 

Според учените лечението с 40 mg пантопразол се понася много добре - повече от 90% от пациентите са били без нежелани реакции през цялото проучване и само 4 пациенти са прекратили лечението поради нежелани събития. В заключение изследователите отчитат, че пантопразол 40 mg веднъж дневно е ефективен и добре поносим избор за облекчаване на симптомите на пациенти с ГЕРБ.

 

Цялото изследване можете да видите тук

Коментари