Публикация

За първи път в България в МБАЛ Доверие стартира програма за роботизирани операции в урологията при деца

За първи път в България в МБАЛ Доверие стартира програма за роботизирани операции в урологията при деца

За първи път в България, в МБАЛ Доверие стартира дългосрочна програма за роботизирани операции в урологията при деца. Тя стартира с изключително сложна операция за отстраняване на вродени бъбречни аномалии при две десетгодишни деца. Пластичните операции и реконструкцията на дефекта спасяват нормалната бъбречна функция на пациентите. Операцията извършва екип от български и швейцарски уролози с роботизираната хирургична система Да Винчи. Двамата пациенти са изписани на третия ден с отлични резултати, без усложнения.

 

С тази операция се поставя началото на дългосрочна програма, чиято цел е да развие роботизираната хирургия в урологията при деца. „До средата на ноември предстои да направим още 2 операции, с които започваме дългосрочното развитие на тази програма. – разказва проф. Марин Георгиев, ръководител на екипа – Работим с различни професионалисти, които са специализирани в тънкостите на детската урология. Отстраняването на вродените аномалии възстановява нормалната функция на бъбрека, а това е изключително важно за детския организъм, който тепърва се развива“

 

Екипът, извършил операцията, включва още д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в МБАЛ Доверие, екип от детски уролози с ръководител д-р Емил Атанасов и анестезиолозите д-р Ивайло Серкеджиев и д-р Христина Костадинова. Към тях се присъединяват и двама от водещите детски уролози в Европа - проф. Хорст и проф. Мазоне.

 

Вродените аномалии на бъбреците и пикочните пътища са едни от най-честите малформации. Ранното им идентифициране е от съществено значение за предотвратяване на бъбречно увреждане. Вече повече от 7 години МБАЛ Доверие развива спектъра на роботизираната хирургия. Благодарение на роботът „Да Винчи“ хирурзите постигат оптимални резултати при редица урологични и гинекологични заболявания, осигурява се бърза реакция и значително се скъсява периодът на възстановяване на пациентите. Популярни като „безкръвни операции“, интервенциите с роботът Да Винчи се правят чрез малки отвори от 5-10 мм. „Разликата с обикновените лапароскопски операции е, че между пациента и хирурга стои роботът, който внася по-голяма прецизност, сигурност за пациента и известен контрол върху работата на хирурга.“ – споделя д-р Семерджиев.

 

Роботизираната хирургична система Да Винчи е най-известната и най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя дава огромни предимства, заради много по-голямата прецизност, по-малката травма, по-големия ефект в лечението и изключително бързото възстановяване. Целта на високотехнологичната медицина е по-бързо пациентът да се върне към пълноценен професионален и личен живот.

Коментари