Публикация

По-евтина профилактика или скъпо лечение?

Новината, че Европа ни отпуска безвъзмездно сериозна сума пари за модерна апаратура, която ще подобри значително лечението на раковите заболявания, не може да не ни радва. Но за съжаление това е само едната опора на процеса „Борба с рака”.


А от физиката е известно, че нищо не е стабилно, опряно само в една точка! Защото у нас все още липсва най-важното – създадена от държавата организация на профилактичните прегледи. Без нея редица онкологични заболявания ще продължават да се откриват в краен стадий, когато дори скъпата апаратура помага частично.

Въпросът е да предотвратяваме рака, когато това е възможно – например чрез ваксина срещу човешкия папиломен вирус, предизвикващ рак на маточната шийка.

Или поне да го откриваме в съвсем ранен стадий. А за това се изискват профилактичните прегледи със съвременни, но не чак толкова скъпи апарати и изследвания, както и мотивирани и добре подготвени медици. Не само у нас, никой по света не иска да мисли, че ще го хване рак...

Но там системата не допуска да не се явиш на профилактичен преглед. Това би ти създало сериозни проблеми със здравния осигурител или застраховател.

Хората отдавна са си направили сметката, че е несравнимо по-добре да дават малко пари за профилактика и ранно откриване, отколкото за скъпо лечение с неясен краен резултат. Да не говорим за личната трагедия на болния и семейството му!

Коментари