Публикация

Доц. Яна Бочева грабна наградата Дарзалас за принос в онкологията на 12-ото издание на МОРЕ

Доц. Яна Бочева грабна наградата Дарзалас за принос в онкологията на 12-ото издание на МОРЕ

Деветата награда Дарзалас за принос в онкологията бе присъдена на доц. Яна Бочева, специалист по клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна по време на тържественото откриване на конференцията МОРЕ

 

 

Тя бе спечели доверието на Експертния борд на конференция МОРЕ (Мултидисциплинарни онконогични разговори и екстракти) и бе предпочена пред други двава  български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология - д-р Димчо Георгиев (лъчетерапевт) и д-р Иво Гергов (образен диагностик) от СБАЛ по онкология – София.

 

 

Тазгодишната конференция МОРЕ 2021 се провежда в хибриден формат от  14-17 октомври. Присъствено българските онколози, лъчетерапевти, онкохирурзи, специалисти по образна диагности, патолози се събират в Конгресен център Палас, Слънчев ден, а онлайн  участието в събитието е чрез модерна уеб платформа на виртуален конферентен център.

 

Водеща тема на научната програма е ракът на панкреаса и най-съвременните методи за неговата превенция, диагностика и лечение.

 

 

По време на събитието ще бъде дискутиран и приет национален консенсус за лечение на панкреасния карцином

 

 

с идеята за да стане съвременен и най-актуален наръчник за българските лекари-онколози. Този документ е резултат от целогодишния труда на  година 30 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната.

 

Конференция МОРЕ 2021 ще завърши на 17 октомври с две мащабни дискусионни сесии, посветени на предстоящия Национален раков план и на дигиталните реконструкции в българската онкология. Участници в дискусионните панели са водещи експерти по социална организация на онкологията и дигитална архитектура на здравеопазването.

 

пред българската онкология неумолимо се изправиха две съдбовни изисквания – да бъде модерна и организирана, и дигитализирана
 

Изграждането на Национален раков план по европейски модел и дигитализирането на онкологичните грижи на холистичен принцип – това, струва ми се, е дванадесетият час за българската онкология - заяви доц. Димитър Калев, инициатор и основен двигател на събитието в интервю за CredoWeb. -  Той, впрочем, отдавна е ударил за европейската медицина и би било катастрофално, ако у нас той бъде проспан поради балканска леност.

 

Цялото интервю с доц. Димитър Калев вижте ТУК

 

 

Като специалист, може да споделите мнението си за създаване на Национален план за контрол на рака - ТУК

 

 

Коментари