Публикация

Генетиката се включва в битката с цигарите

Изпушването на първата цигара е нещо като ритуал за много тийнейджъри, но според учените удоволствието от пушенето се обуславя отчасти генетично.


Изследователи от университета в Мичиган са идентифицирали вариант на ген, който се открива по-често в организма на хора, които са се почувствали удовлетворени още при първото дръпване от цигарата.

Много по-вероятно е те да се превърнат и в редовни пушачи.
Учените смятат, че това откритие ще помогне за разработването на лекарства за отказване от цигарите.

Решението да запалиш първата цигара или да продължиш с пушенето не се обвързва единствено с гените, а и с комбинация от социални и битови фактори.

Специалистите се надяват, че с разкриването на генетичните тайни на никотиновата зависимост ще улеснят хората, които искат да се откажат от пушенето.

За въпросния ген  - CHRNA5 -  се говори и в други проучвания върху никотиновата зависимост, като се посочва, че той увеличава риска  пушачите да се разболеят от рак на белия дроб.

В изследването на Мичиганския университет обаче се обръща внимание на факта, че този ген може да се задейства от първия миг на поемането на никотин.

Генетичните данни са получени от 435 доброволци, някои от тях редовни пушачи, а други, които са запалвали цигара, но не пушат редовно. Те са разказали за усещането при първото запалване на цигара.

Повечето редовни пушачи имали въпросния вариант на ген и изпитали удоволствие още от първото дръпване от цигарата.

Ръководителят на изследването професор Овайд Помърло заявява, че за хората, които са с генетично предразположение, първата физическа реакция при пушенето може да има значителна роля за това какво ще стане в бъдеще.

При спиране на цигарите никотиновият глад може да се появи след няколко дни или след няколко месеца – откритието за генетичната връзка с удоволствието от първото опитване на цигарите ще помогне да се изясни процесът на пристрастяването, казва проф. Помърло.

Коментари