Публикация

Доц. Ангел Кунчев предлага нови противоепидемични мерки в страната

Доц. Ангел Кунчев предлага нови противоепидемични мерки в страната

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 и повишения брой на заети легла в болниците.


Това съобщава Министерството на здравеопазването.


В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:

 

  1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
  2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на здравния инспектор.

Отделно от общите мерки, в доклада се

 

предлагат конкретни мерки в сферата на образованието


Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.


При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.


При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.


Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки. Той свиква

 

извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник

 

18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.


Министър Кацаров е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол, става ясно още от съобщението на министерството.


С доклада на главния държавен здравен инспектор можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

doklad_gdzi_merki_114102021-5.pdf

Коментари