Публикация

Анестезиолозите са ангелите, които могат да върнат живота

Анестезиолозите са ангелите, които могат да върнат живота

Отбелязваме Деня на анестезиолога

 

Те спасяват животи! Днес повече от всякога осъзнаваме ролята на анестезиолозите-реаниматори, които помагат на пациентите в най-критичните за тях моменти!

 

Честит празник на всички медицински специалисти, които успяват да овладеят болката ни в най-тежките и дори невъзможни ситуации 

 

16 октомври 1846г., градът е Бостън. В Масачузетската Главна болница английският учен Уйлям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер и слага край на болката и начало на една от най-ценните професии в света на медицината - анестезиологията. 

 

Анестезиологията е наука, която изучава и прилага обезболяването. Терминът „анестезия (an + esthesia)“ произхожда от гръцки и означава липса на сетивност (чувство за допир, натиск, температура, болка).  
Анестезиологията разработва, изучава, представя и прилага методите на обезболяване, мускулното отпускане, промяна в съзнанието и потискане на нежелани ефекти, с цел извършване на различни диагностични и лечебни намеси.

 

Анестезиологът е медицинският специалист, който стабилизира,
чрез медикаменти и инванзивни техники, жизнените  функции на спешните болни.

 

Анестезиологът е този, който 

 

осъществява предоперативната подготовка пациентите, на които предстои хирургическа интервенция. За да прецени коя е най-точната анестезия, анестезиологът се запознава се в детайл с вида на операцията и техниката на нейното извършване. По време на операцията въвежда и държи пациента в анестезия, като следи всичките жизнените му показатели – дишане, сърдечна дейност, хемодинамика, температура, лабораторни показатели. Анестезиологът е и този, който реанимира болния, когато се налага.

 

Когато операцията приключи, анестезиологът извежда оперирания от анестезията и назначава терапия , която ще предотврати следоперативните рискове и ще помогне за бързото и ефективно възстановяване на пациента.

 

Анестезиологът е не само многопрофилен специалист с познания в областта на вътрешните болести, кардиология, неврология, ендокринология, но и психолог.

 

В условията на COVID пандемия, анестезиолозите са буквално всичко!

 


 
По текста работи: Албена Димитрова

Коментари