Публикация

Д-р Гергана Николова: Ковид зоните не работят

Д-р Гергана Николова: Ковид зоните не работят

Непрекъснат поток от болни пред кабинетите на личните лекари, уплашени пациенти с положителни Ковид тестове заливат болниците у нас, а леглата вече не достигат.


„Гвардията умира, но не се предава. За съжаление, освен натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха отново съобщенията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за починали колеги.

 

Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно

 

или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести“, заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова в „България сутрин“.


Няма Ковид зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои Ковид зони се е налагало и пациентите ми да си плащат рентгеновите снимки, което за мен е недопустимо“, подчерта лекарят.


Според нея сега

 

не е моментът за крайни действия от страна на общопрактикуващите лекари

 

Протести няма да намалят потока на пациенти, категорична бе д-р Николова.

Има много други форми, които могат да се използват. Когато през кабинета ми минават по 50-70 човека – тези хора имат нуждата от лечение. Не мога да си позволя да ги изпратя на частен преглед, обясни тя.

Лекарят призова хората да се ваксинират, изтъквайки

 

пост-Ковид синдрома като голяма заплаха за неваксинираните пациенти


„Пост-Ковид синдромът при неваксинираните харчи страшно много ресурс, следва дълъг път на възстановяване и въпреки всичко голяма част от тях не могат да се възстановят – страдат от хроничен недостиг на кислород. Проблемът с този пост-Ковид синдром ще бъде още по-голям, защото излизащите от тежко Ковид състояние развиват най-различни проблеми, като една моя пациентка дори разви тежък инсулинов диабет“, посочи д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.


Целия материал може да видите тук

 

Коментари