Публикация

Проучване за небиволол доказва ползите от него при хипертония

Проучване за небиволол доказва ползите от него при хипертония

Лекарствата, които съдържат небиволол демонстрират силни антиоксидантни свойства поради способностите си за освобождаване на азотен оксид (NO). Поради тази причина те са подходящи за предпазване на пациентите с хипертония от увреждане на органите на сърдечносъдовата система, бъбреците и цереброваскуларните системи, които са основна причина за смърт на тези болни. Това е заключението на учени от Великобритания и Сингапур.

 

Aзотният оксид е признат като вездесъщ междуклетъчен пратеник, модулиращ решаващи функции, включително притока на кръв, тромбоцитната агрегация и невронната активност. Той има важна роля в модулирането на съдовия тонус. Изследователите са доказали, че загубата на NO е едно от най-ранните събития, които водят до появата и прогресията на оксидативен стрес, особено в съдовата система. Намаленото производство или увеличеното унищожаване на NO води до ендотелна дисфункция.

 

Учените отчитат, че оксидативният стрес в резултата на високото кръвно налягане насърчава пролиферацията на гладкомускулни клетки на съдовете, хипертрофия и отлагане на колаген, което води до удебеляване на съдовата среда и стесняване на съдовия лумен. Повишеният оксидативен стрес също така уврежда ендотела, влошава ендотел-зависимата съдова релаксация и увеличава съдовата контрактилна активност.

В своето проучване, публикувано в Journal of Human Hypertension, учените отбелязват, че небиволол се очертава като предпочитан антихипертензивен агент поради двойните си свойства на β-блокада и вазодилатация. В мета-анализ на 12 клинични проучвания е установено, че пациентите, лекувани с него, показват по-висок процент на антихипертензивен отговор в сравнение с другите антихипертензивни лекарства. Доказано е и намаляване на бъбречното перфузионно налягане. Предполага се също така ролята на небиволол за предотвратяване на мозъчно-съдови увреждания, заради значителната му антиоксидантна активност. Освен това е доказано, че небиволол намалява артериалната скованост, което е водеща причина за съдово увреждане в мозъка.

 

Цялото проучване можете да видите тук.

Коментари