Публикация

Д-р Александър Златанов: Налага се въвеждането на нови мерки

Д-р Александър Златанов: Налага се въвеждането на нови мерки

„Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“.


Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.


Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира

 

присъственият учебен процес в училищната система

 

Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.


В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха

 

предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки

 

както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на хора във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.


Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки, допълват от МЗ.

 

Коментари