Публикация

Проф. Салчев: Ще предложа и личните лекари да изписват безплатни Covid лекарства

Проф. Салчев: Ще предложа и личните лекари да изписват безплатни Covid лекарства

Увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година, спрямо миналата е средно със 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща.


Това съобщи проф. Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса, пред БНР.


„Освен това вчера споделих и с представители от Болничната асоциация за натиска върху болничната система заради големият брой заболели и заради увеличените средства за консумативите при тяхното лечение - най-вече кислород, вода и ток. Посочих на колегите, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения.


В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ, да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента“, посочи проф. Салчев.


Според него няма болници, които не са си получили средствата за лечение на Covid пациенти.
Във връзка с това дали има свободни легла за лечение на Covid пациенти, проф. Салчев изтъкна, че организацията за това е на РЗИ и на болниците.


„Според нашите данни

 

и в национален мащаб, и в столицата има свободни легла

 

Но със заповед на директора на РЗИ те могат и да се увеличат. Ако се връщат пациенти, това е заради не добър триаж и организация“, каза управителят на здравната каса.


Лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират.


Ще предложа на НС на НЗОК и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19“, съобщи проф. Салчев. Но това трябва стане след договаряне с Българския лекарски съюз:

Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен, подчерта шефът на осигурителния фонд.


Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като

 

до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева


„За Covid-19 сме платили 224 милиона лева, а за работа в неблагоприятни условия - 164 милиона лева, а 125 млн. лв. са доплащания към заплатите на лекарите“, поясни проф. Салчев. По думите му данни за източване на касата няма.

 

Коментари