Публикация

Учени: Дутастерид и тамсулозин намаляват обема на простатата

Учени: Дутастерид и тамсулозин намаляват обема на простатата

Комбинацията от дутастерид и тамсулозин намалява обема на простатата при доброкачествена простатна хиперплазия. Този вид терапия значително увеличава качеството на живот на пациентите, става ясно от проучване на индонезийски учени, изследвали ползите от прилагането на алфа-адренергични антагонисти и инхибитори на 5-алфа-редуктазата.

 

Изследването потвърждава, че алфа-адренергичните антагонисти инхибират свиване на гладката мускулатура на простатата, което намалява устойчивостта към свиване на шийката на пикочния мехур и уретрата. Това е действието на препаратите, съдържащи тамсулозин. Същевременно 5-алфа-редуктазата инхибиторите действат, като инхибират превръщането на тестостерона в активната му форма, дихидротестостерон. Те предотвратяват процеса на хиперплазия, забавяйки прогресията на заболяването и намалявайки размера на простатата. Такова е действието на препаратите, които съдържат дутастерид.

 

Учените отчитат, че времето, необходимо на всяка група лекарства, за да достигането на върхова ефективност е различно. Докато алфа-адренергичните антагонисти отнемат само няколко дни, на инхибиторите на 5-алфа-редуктазата са необходими няколко месеца, за да покажат значителни клинични ефекти. Ето защо прилагането на комбинирана терапия на тези две групи лекарства има по-добра терапевтична ефективност, отколкото прилагането на едно от двете самостоятелно, се казва в изследването.

 

Цялото проучване можете да видите тук.

Коментари

Не виждам кое е новото на тази публикацуя???

Всичко което е описано доказано с рандомизирани пручвания преди не по- малко от 10 години……

Петър  Галев
21 окт 2021 18:39

Благодаря Ви за коментара, уважаеми проф. Георгиев! Използвам случая от името на екипа на CredoWeb да Ви поздравя за наградата за развитие на иновативната медицина, която получихте от БЛС! Наясно сме, че на уролог от Вашето ниво трудно ще представим нещо ново. Целта на публикацията е широката медицинска общност да си припомни важни терапевтични правила. Поздрави и до нови срещи - на живи и виртуални събития!