Публикация

18 ноември - Международен ден без цигарен дим

Днес е Международният ден без цигарен дим. Отбелязва се всяка година в третия четвъртък от месец ноември. Идеята е всички пушачи да оставят цигарите поне за един ден.


За популяризирането на вредата от тютюнопушенето регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве организират различни инициативи - прожекции на филми, измерване на показателите на дишането, обучения и други.

По повод 18 ноември гражданска инициатива „Без дим” подготвя поредица от събития. На ключови места в София ще има доброволци, които ще носят кошчета със стикер „Пушенето забранено”, където всеки, който е съпричастен към каузата за ограничаване на тютюнопушенето, ще може да изхвърли цигарите си. Обмисля се и вариант за опаковането на един от билбордовете, рекламиращ марка цигари, за няколко часа.

Мариана Тодорова от „Без дим” отбелязва, че е приятно изненадана от инициативите на Министерството на здравеопазването за популяризиране на вредата от цигарите.

„Ние сме щастливи, че най-после експертите в министерството заработиха интензивно в тази посока. Може би защото броят на хората с белодробни проблеми рязко нарасна през последните години, а оттам и разходите по тяхното лечение. Мисля, че с общи усилия можем да се превърнем в една европейска държава, която е ангажирана и се бори с рака на белите дробове”, допълва Мариана Тодорова.

От здравното министерство вече са насрочили дата на обучението за доброволците, които ще контролират спазването на Наредбата за ограничаване на тютюнопушенето (обнародвана в „Държавен вестник”, брой 90). То ще се проведе на 23 ноември от 12:30 часа в голямата зала на сутерена на МЗ.

Коментари