Публикация

Предложение: Младите лекари, работещи с COVID пациенти, автоматично да стават специализанти

Предложение: Младите лекари, работещи с COVID пациенти, автоматично да стават специализанти

Младите лекари, работещи в реанимациите и инфекциозните отделения, обслужващи пациенти с COVID-19, да получат правото автоматично да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят, без да е необходимо провеждането на конкурс. С тази промяна се ангажира министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров при посещението си в УМБАЛ „Александровска“.


Министър Кацаров изтъкна, че

 

това ще бъде инициирано още през следващите дни

 

защото в момента възможността им за специализация е ограничена, тъй като те през цялото време са ангажирани с трудовата си дейност в болниците.

Ще се постарая за всеки работещ в COVID-отделенията - лекари, сестри, санитари, целия персонал, който е ангажиран в COVID-отделенията в цялата страна, да потърсим възможност за някаква почивка на тези хора, каза министърът.

„Хората, които работят в COVID-отделенията и в реанимациите, е добре да бъдат подкрепени от държавата. И ако не искаме другите лечебни дейности да страдат, нека да се ваксинираме, нека да спазваме ограничителните мерки, за да намалим натиска върху болниците, за да могат лекарите да лекуват и другите хора. Това зависи от всички нас“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.


По думите му капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла. Д-р Кацаров увери, че

 

към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19

Няма причина да се връщат болни, смята д-р Стойчо Кацаров.


„От общия брой легла, които са разкрити в болницата – 676, са заети 70%“, каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов.

 

COVID-отделението на болницата разполага с 85 легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, а 35 са за интензивни грижи. 91% от реанимационните легла са запълнени, което означава, че към настоящия момент в УМБАЛ „Александровска“ има 3 свободни такива легла. 18 са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, като проф. Атанасов уточни, че тези стойности са динамични и зависят от разпространението на заболяването. В момента лечебното заведение разполага с 205 свободни легла, част от които може да бъдат трансформирани в легла за COVID-болни.


По-рано министърът разговаря с проф. Атанас Темелков и с лекари, които работят в COVID-структурите и реанимацията на болницата. Медиците споделиха, че основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те отиват твърде късно на преглед. Въпреки че някои се чувстват добре, те не осъзнават, че здравословното им състояние може да се влоши за часове. Другият проблем, с който се сблъскват лекарите, е притокът на пациенти от провинцията към София. Лекарите са категорични, че разкриването на COVID-зоните е стъпка в правилната посока, защото се намалява натискът върху болничното лечение. 


По 11 пациенти на ден са преминали от първи октомври досега в COVID-зоната в „Александровска“ болница, съобщи още изпълнителният директор на лечебното заведение.

 

Коментари