Публикация

Д-р Кацаров: Може да минем към пълен локдаун

Д-р Кацаров: Може да минем към пълен локдаун

От 21 октомври в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Той се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване от COVID-19 или негативен PCR или антигенен тест. Това обяви в интервю пред bTV министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

По думите му ситуацията е критична.

 

„5000 души новозаразени имаше вчера, 5000 души има и днес. От тези 10 000 души, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните 6000 души в болниците, 16% ще починат. Всеки седми влязъл в болница от началото на пандемията умира. Много скоро ще сме изправени през ситуация да бъдем силно затруднени да осигурим легла в болниците“, каза министърът.

 

Той обясни, че зеленият сертификат влиза в сила сега, защото сега се увеличи броят на заразените. Според него мерките, които бяха наложени в средата на септември не дадоха резултат.

 

„Сега сме изправени пред дилемата дали да наложим пълен локдаун или да изберем механизма на „зеления сертификат“, с който да ограничим контактите. Предпочетохме второто, защото така все пак хората могат да работят. Ако останалите мерки не дават резултат, тогава остава да въведем пълен локдаун“, заяви д-р Кацаров.

 

Той добави, че ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на системата за лечението на COVID.

Коментари