Публикация

Остеопорозата „атакува“ предимно жените

Остеопорозата „атакува“ предимно жените

По данни на Световната здравна организация остеопорозата е третото социалнозначимо заболяване, след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Според статистиката, болестта засяга една от всеки 3 жени и един от всеки 5 мъже над 50-годишна възраст.


През последните десетилетия се наблюдава повишение на заболяемостта от остеопороза. Увеличават се и рисковите фактори, водещи до намаляване на костната плътност.


Наричат остеопорозата „тихата епидемия“, защото се развива безсимптомно. Често се случва пациентите да разберат, че страдат от заболяването едва след падане или фрактура. Това е едно от хроничните заболявания, които въпреки широката информираност на нашето съвременно общество, остава слабо профилактирано.


Какво трябва да знаем за заболяването? Кои са основните рискови фактори и възможна ли е профилактика на остеопорозата? – в Световния ден за борба с остеопорозата говори проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА).


Проф. Даскалова, днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Какво представлява заболяването?


Остеопорозата е метаболитно заболяване на скелета, което вече добива епидемични размери. При него костите губят своята плътност и здравина и започват да стават порести. Като последица, костите стават податливи на фрактури, а местата, на които най-често се получават, са областта на таза, ръцете и гръбначния стълб.
Костите са твърди плътни образувания. Един добре развит, здрав физически човек е балансиран по отношение разрушаването и изграждането на костната тъкан. Но има случаи, при които количеството разрушена костна тъкан е повече от новоизградената. Наблюдава се загуба на костно вещество и тогава настъпва остеопорозата.
Заболяването е лечимо състояние, макар да не е никак безобидно. Дори напротив, остеопорозата в някои случаи може да доведе до инвалидизиране – например при счупен прешлен, бедрена шийка и други фрактури.


Много важно е жени с ранна менопауза, която настъпва около 40-ата година, да не пропускат профилактичните прегледи и да изследват нивото на калций, Витамин D3, а също и нивата на костната си плътност или т.нар. остеодензитометрия.


Кои хора попадат в рисковите групи и са по-уязвими от развитие на болестта?


Остеопорозата основно засяга дамите, но мъжете също могат да пострадат от това заболяване. Друга уязвима група са хората с недоимъчно хранене. Също и пациенти с продължителна терапия с кортикостероиди, при които периодично трябва да се провежда остеодензитометрия.


След 60, 70-годишна възраст хората са по-предразположени към развитие на остеопорозата и при тях трябва да се провеждат редовни профилактични прегледи.


А каква е профилактиката на заболяването?


Ниското телесно тегло, генетичната предиспозиция, тютюнопушенето, прекомерна консумация на кафе, кофеинови напитки и алкохол са само част от рисковите фактори, свързани с остеопорозата. Заболяването се дели на два вида – първична и вторична.
Първичната остеопороза засяга 95% от пациентите и за нея е от значение костната плътност. Вторичната се проявява при определени заболявания и особено при лечение с кортикостероиди. Други хронични заболявания също биха могли да доведат до развитие на остеопороза, например такива, при които има хормонален дисбаланс, заболявания на щитовидната жлеза, рецидиви на тиреотоксикоза, заболявания на панкреаса, черния дроб, бъбреците, дори болести, свързани с някои конкретни диети.
Може да се каже, че профилактиката на остеопорозата започва от ранна детска възраст. Децата трябва да имат меню, богато на млечни продукти, и да не пропускат играта на слънце. Леката физическа активност, приемът на калций и абсорбирането на Витамин D от слънчевите лъчи са много важни за профилактиката за остеопорозата. Храненето е от голямо значение. Режимът трябва да бъде изграден от храни, богати на калций, минерали и много плодове и зеленчуци.


Остеопорозата е сериозно заболяване. Какви могат да бъдат последиците от него и биха ли могли пациентите, засегнати от него, да водят нормален начин на живот?


Остеопорозата е опасно заболяване, но пациентите могат да водят напълно нормален начин на живот, тъй като вече има достатъчно медикаменти, които стопират процеса на намаляване на костната плътност и разграждането на костното вещество. А хората с изявена остеопороза трябва да бъдат с повишено внимание и да се предпазват изключително добре от фрактури, падания, тежък физически труд и други рискови движения, които могат да доведат до счупвания и увреди. Основното усложнение от заболяването са фрактурите, които могат да доведат до инвалидизация на пациента.

Коментари