Публикация

Чернодробна трансплантация във ВМА

Органът е присаден на 46-годишен мъж от Нова Загора.


Чернодробна трансплантация е извършена във Военномедицинската академия в София, съобщиха от лечебното заведение. Органът е присаден на 46-годишен мъж от Нова Загора.

Донорът е 53-годишен мъж от Варна. Транспортирането на донорските органи е извършено със самолет на Военновъздушните сили, на борда на който е присъствал екип от ВМА.   

Операцията, направена от екипа на доц. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, е протекла нормално, с минимална кръвозагуба и без възникнала необходимост от кръвопреливане. 

Това е 24-ата чернодробна трансплантация в лечебното заведение, седма от началото на годината.

Екипът на клиниката благодари на колегите си от Университетската болница „Света Марина” във Варна за професионалното им съдействие при възникналата донорска ситуация, както и на близките на починалия донор за високохуманния и благороден жест, като им изказва своите най-дълбоки и искрени съболезнования.

Днес предстои двата бъбрека на донора да бъдат присадени в болница „Александровска”. Потенциалните реципиенти вече са определени и след допълнителни изследвания ще започнат самите операции, съобщи здравното министерство.

Коментари