Публикация

Личен пример в битката с COVID-19

Личен пример в битката с COVID-19

Ваксините са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация. Примерите са много, а един бич за човечеството – едрата шарка, например, дори е изкоренен.


По време на пандемията от COVID-19 в социалните мрежи „върлуваха” различни слухове

 

и лични мнения на хора без медицинско образование. Разликата между информация и системно познание е очевидна. Медицинското познание е породено от любов към човека, платено е с безсънните нощи, здравето и живота на хиляди медици и тази висока цена задължава.


Ваксините са средства, при които ползата превишава риска

 

В битката срещу COVID-19 със своя личен пример се включиха хирургът майор доц. д-р Георги Попиванов, арх. Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“, монахиня Павла и г-жа Велина Андонова от Богословски факултет и храм „Рождество Христово“ в столичния квартал Младост. И призоваха:

 

Нека имаме повече доверие в лекарите, помнейки думите на Иисуса син Сирахов (38:1-8):


„Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния, и от царя получава дар.


Знанието на лекаря ще възвиси главата му, и между велможите ще бъде на почит.


Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва. ...
Затова Той е дал на людете знание, за да Го прославят в Неговите чудни дела: с тях Той лекува човека и премахва болестта му.“


През юли тази година Вселенската патриаршия учреди празника Събор на всички свети Лекари, който ще бъде честван всяка година през октомври. Освен паметта на всички просияли в святост лекари в историята на християнството и служилите на „намиращите се в болест и скърби“, разкривали на дело Божието човеколюбие, празникът почита и приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството.

Ваксинацията и спазването на противоепидемичните мерки са категорично израз на братска любов. Нека бъдем разсъдителни в това време на изпитание. Нека преклоним глава пред паметта на медиците, дали живота си за другите от началото на пандемията, коментира майор доц. д-р Георги Попиванов.

Коментари