Публикация

Фитотерапия при увеличена простата – разумно решение при първи симптоми

Фитотерапия при увеличена простата – разумно решение при първи симптоми

Уголемената простата е състоянието познато още като доброкачествена простатна хиперплазия или аденом на простата. Представлява хипертофия на жлезата, която изтласква истинската простатна тъкан. В резултат тя започва да притиска пикочния канал, което причинява определени комплексни симптоми. Най-често те са свързани с:

 

  • Често уриниране, особено нощем;
  • Затруднено уриниране;
  • Изтъняване на струята;
  • Невъзможност за уриниране;
  • Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур.

 

Най-често промените започват при достигане на 50-годишна възраст, като уголемяването се открива основно при мъжете над 60 години, когато започват да се наблюдават първите симптоми. Статистиката сочи, че поне половината от мъжете над 50-годишна възраст се оплакват от това състояние. Процентът нараства с увеличаване на възрастта.

 

Рискови фактори за появата на уголемена простата

  • Фамилната обремененост /ако бащата страда, е възможно то да се появи и при сина, когато достигне определена възраст/;
  • Прекалената употреба на животински продукти;
  • Заседнал начин на живот;
  • Намалена сексуална активност;
  • Диабета и сърдечносъдовите заболявания;
  • Негативни фактори от заобикалящата ни околна среда, като пестициди, пластмаси, емулгатори и др.

 

 

Какво да правим при наличието на тревожни симптоми?

 

При появата на първите симптоми е важно мъжът да отиде на преглед на уролог, за да се избегнат по-късно усложнения. При фамилна обремененост е добре те да започнат от 45 години.

 

За оценка на състоянието специалистът дава на пациента да попълни своеобразна анкета, наречена  Международният Простатен Симптоматичен Индекс (МПСИ). Тя се състои от седем въпроса, свързани с позивите за уриниране. Тестът дава количествена оценка на симптомите, причинени от доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), като определя дали състоянието е леко, средно или тежко.

 

Основният диагностичен метод, който лекарите използват е ехографското изследване. То дава много точни резултати за размера на простата. В нормалното й състояние големината й варира между 3 и 3,5 см напречен диаметър и 2-2,5 см надлъжен. Тя достига това състояние при съзряването на мъжа, което е около 20 години. Ехографията дава подробна информация не само за размера на простатата, но също така за състоянието на пикочния мехур и бъбреците.

 

Освен ехографията популярен метод за поставяне на диагнозата е също така трансректално изследване чрез ректално туширане. То е задължително и се препоръчва във всички световни гайдлайни.

 

 

 

 

 

Какво е препоръчителното  при появата на първите симптоми и наличието на рискови фактори ?

При първа проява на някои от симптомите на ДПХ, консервативната терапия е подходящо решение . Част от нея е фитотерапията, при която се използват екстракти от различни растения, като африканска дива слива, тиквено семе, суров боб и много други. Най-добре е да са комбинирани, за по-лесен прием. Такъв продукт е Палминтон форте, който съдържа екстракти от Serenoa repens (палма-джудже) и коприва, а също така ликопен.

 

  • Екстрактът от Serenoa repens намалява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, който е една от основните причини за разрастването на простатната тъкан. Намалява се и производството на възпалителни медиатори, като по този начин се повлияват възпалителните процеси в простатата.
  • Копривата редуцира трансформацията на тестостерона в естрадиол – вторият основен фактор за разрастването на простатата. Освен това тя има силни имуномодулиращи свойства.
  • Ликопенът е каротиноиден пигмент, който придава червения цвят на зеленчуци и плодове като домати, диня, червен грейпфрут и др. Той доказано намалява риска от развитие на рак на простатата, защото е изключително мощен антиоксидант.

Комбинацията от трите съставки подобрява уринирането и намалява позивите за ставане през нощта. Редуцира се и количеството на остатъчната урина в пикочния мехур. Съставките могат да повлияят на метаболизма на тестостерона, което да доведе до леко намаляване на обема на простатата.

 

Приемът на Палминтон форте е една капсула дневно.

 

Какво още може да облекчат симптомите на уголемената простата?

Освен приема на фитопродукти симптомите на  уголемената простата мога да се облекчат от промяна на начина на живот. На първо място лекарите съветват да се избягват големите физически натоварвания. Същевременно леките упражнения за раздвижване на кръвообращението, особено в областта на кръста, са много полезни. Необходимо е да се намали приемът на хранителни продукти, които съдържат наситени мастни киселини. Препоръчително е отказване от тютюнопушенето и значително намаляване на приема на алкохол. Леко също така съветват да се ограничи приема на течности в определени части от денонощието.

 

 

Коментари