Публикация

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“?

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“?

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

  • За ваксинация срещу COVID-19;
  • За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация

можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината

 

или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.


Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване

 

получават хората, които притежават документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19, потвърден с ПСР-тест.


Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест

 

се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване, е публикуван на страницата на НЗИС.


Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg


Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.


За „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за хора, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

 

Коментари