Публикация

Д-р Миндов: Струпването по опашки за сертификати ще доведе до нов епидемиологичен взрив

Д-р Миндов: Струпването по опашки за сертификати ще доведе до нов епидемиологичен взрив

Ние също работим на първа линия и основната тежест, всички болни, идват при нас. Освен COVID има и други болести. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

 

Относно мерките, медикът даде пример с Великобритания, където колегите му се готвят за стачка. Причината за тяхното недоволство е решението на правителството да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега личните лекари на Острова не са извършвали прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов подчерта, че в България това обаче е практика и общопрактикуващите лекари преглеждат и COVID болните, вместо те да са преглеждани в COVID зоните, които според него не работели както трябва.

 

„Аз не одобрявам това, което се случи. Но в цяла Европа има сертификати. Какво се случи тук?  Кратките срокове и това, че хора, които не са ваксинираха, „се юрнаха” по опашки или за сертификати или за да се ваксинират. Това ще вдигне процента на заболелите. Това ще доведе до епидемиологичен взрив. Създаде се една паника в държавата, хората не могат да отидат на работа”, смята лекарят.

 

Той алармира за

 

срив в Националната здравна информационна система

 

което е довело до затруднения в работата на медиците. За срок от близо 24 часа д-р Миндов и колегите му не са можели да въвеждат нито рецепти за хронично болни, нито броя на ваксинираните от тях.

 

„Вчера съм ваксинирал 12 души, но нямах възможността да изтегля референтен номер и да дам т. нар междинен сертификат, който се дава след поставяне на първа доза. Много голямо затруднение ни създаде това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични заболявания с животоподдържащи лекарства. Силно се надявам това да не продължи и днес”, сподели д-р Миндов.

 

Според него при такъв срив на системата електронната система е била в локдаун. Д-р Миндов изрази мнение, че ако причината за това е засиленият интерес към ваксинацията и издаването на сертификати, то това би било сериозен проблем и не бива да се допуска.

Коментари