Публикация

Болниците ще получат допълнителни милиони за лечение на COVID

Болниците ще получат допълнителни милиони за лечение на COVID

Болниците, които лекуват пациенти с COVID-19, ще получат около 39 млн. лв. на месец до края на годината. Това съобщиха на брифинг днес председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов и управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев. Единственото условие е да имат повече от 10% ковид легла.

 

Проф. Салчев поясни, че на предишното заседание на Надзорния съвет е взето решение да се увеличат парите на болниците, като им се разпределят 688 млн. лв. От тях 51 млн. лв. са за изплащане на надлимитната дейност за 2017 и 2018 г. За месец септември ще бъдат изплатени 190 млн. лв., а месечната стойност, която те могат да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък от 39 млн. лв. на месец ще бъде преразпределен на болничните лечени заведения допълнително. Лечебните заведения, които лекуват COVID, са 207. Разкриват се обаче болници с допълнителни легла, които също ще бъдат включени към това разпределение.

 

Д-р Златанов информира, че е прието и решение  

 

личните лекари да могат да изписват безплатни лекарства за COVID

 

То влиза в сила от днес, като рецептите ще са електронни и само за здравноосигурени пациенти. Досега болните от коронавирус можеха да взимат такива лекарства само от Covid-зоните.

 

Беше напомнено, че през ноември сумите за медиците на първа линия се увеличават от 1000 на 1200 лева. Първата такава сума ще им бъде изплатена за работата им през октомври.

 

Във връзка с искане на фармацевти за увеличаване на заплащането им от НЗОК казаха, че то ще бъде обсъдено.

Коментари