Публикация

Д-р Ст. Константинов: Общественото управление на НЗОК ще се върне

Здравният министър увери, че ще бъде подписан Национален рамков договор за срок от една година.


Ще се върне общественото управление на здравната каса.
Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред БНР.

Сега от общо деветимата членове на Надзорния съвет на институцията петима са представители на държавата.
Планира се съотношението да се преобърне в полза на синдикати, работодатели и пациенти.

„Имаме пълно разбиране с народните представители от ГЕРБ да променим състава на Надзорния съвет на здравната каса. Да станат 4 представители на държавата и пет да бъдат на работодатели, осигурени и пациенти. Мисля, че това е стъпка точно в посока, която искаха всички”, подчерта министърът.

Той увери, че ще бъде подписан Национален рамков договор за срок от една година, както поискаха от лекарския съюз. По думите му следващата седмица ще бъде свикан Консултативният съвет за обсъждане на цените и обемите на медицинските дейности. В заседанието ще участват и представители на съсловната организация.

От своя страна главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков потвърди, че утре лекарите ще проведат планирания национален протест. По думите му заложените за следващата година повече от 3 милиарда лева за здравеопазване няма да предпазят системата от нови забавяния на плащанията.

„Такива трусове, каквито имаше тази година, не би трябвало повече да се случват. Проблемът е, че с бюджета, който се залага за следващата година, ситуацията от тази ще се повтори. Ние затова организираме тези протести, за да информираме обществеността, че с това, което ще бъде заделено като средства в здравеопазването, ситуацията ще се повтори и през следващата година”, подчерта д-р Ленков.

Коментари