Публикация

Осигуряват щадящи COVID тестове за най-малките ученици

Осигуряват щадящи COVID тестове за най-малките ученици

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление на Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици.


Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и представители на сдружение „Национална мрежа за децата“.


„Продължаваме инициативата за практическото изпълнение на общото ни желание да възстановим присъственото обучение в училищата. Предпоставките и възможностите за това се основават на изискването за гарантиране на безопасна среда. Това в случая означава, хората, които присъстват или се срещат на дадено място, да са ваксинирани, преболедували или да имат отрицателен резултат от ПСР- или антигенен тест за COVID-19“, заяви министърът на здравеопазването.


Тестовете ще се извършват чрез отделяне на слюнка, а не чрез вземане на секрет

 

от носоглътката или чрез близалки, стана ясно още от думите на министър Кацаров.


В рамките на днешния ден Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за осигуряването на тестове, които на този етап да задоволят потребностите на образователната система поне за един месец. Здравният министър беше категоричен, че ще се направи всичко възможно за бързото осигуряване на тестовете, така че децата от 1-ви до 4-ти клас в най-кратки срокове да се върнат към присъствена форма на обучение. По думите му, ако този механизъм сработи, ще бъде въведен поетапно и за учениците от горните класове.


„Ако щадящ тест покаже положителен резултат, детето ще бъде 14 дни извън училище. Така от заразяване ще бъдат предпазени както другите деца, така и педагогическият, и непедагогическият персонал в училищата. Същевременно

 

няма да се стига до карантиниране на цели паралелки

 

Този подход се прилага в много еврейски държави“, категоричен бе д-р Кацаров.


Той благодари за подкрепата на сдружение „Национална мрежа за децата“, заявявайки:

„Признателен съм на представителите на организацията, защото проявиха изключителна активност за това да върнем децата в училище, както и за готовността им да ни съдействат, включително за по-доброто информиране на родителите“.


Пламена Николова от Националната мрежа приветства от името на организацията новата мярка за връщане на учениците към присъствена форма на обучение и подчерта, че това е предложено от сдружението още през лятото – учебната година да започне с филтър на входа на училищата.


„Надяваме се, че двете министерства ще бъдат последователни и категорични в налагането на тази мярка“, посочи още тя.


Министърът на образованието и науката отново подчерта, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата.


„За да проработи новият подход,

 

имаме нужда от подкрепата на родителите

 

които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове два пъти седмично. Нуждаем се и от подкрепата на учителите – да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността нашата образователна система да си върши работата“, каза още проф. Денков. Той съобщи, че за учителите също ще се изисква т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19.

 

Коментари