Публикация

Помощ! Имам акне...

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми. Въпреки че то е типично за младежите, 51% от жените между 20 и 29 години се оплакват, че все още страдат от акне. Сред тях са дори и звезди като Киира Найтли, Камерън Диас и Кейти Пери.


Добрата новина е, че не трябва да се криете зад маска или под тонове грим! Специалистите твърдят, че в повечето случаи акнето е лечимо. Като начало трябва да се предотврати появата на нови пъпки и да се намалят зачервяванията. Белезите по кожата обаче не могат да изчезнат. Резултати от лечението на акнето не бива да се очакват по-рано от 2 месеца.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ АКНЕТО И ПЪПКИТЕ?
От медицинска гледна точка няма разлика. Много хора отъждествяват погрешно акнето с наличието на много пъпки. Други смятат, че акнето се установява само от дерматолог. И двете неща не са верни.

КОГА СЕ НАЛАГА ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД?

Консултирайте се със специалист, ако:

• Сте опитали безуспешно поне два различни начина за самолечение.

• Състоянието на кожата ви се влошава.

• По кожата ви започнат да остават белези.

• Чувствате се отчаяни от състоянието на кожата си и това затруднява ежедневието ви.

ЛЕКУВА ЛИ СЕ АКНЕТО С АНТИБИОТИЦИ?
Много видове антибиотици са подходящи за лечението на акне и обикновено те се понасят добре от кожата и нямат странични ефекти. Доказано е, че антибиотиците във вид на мазила са също толкова резултатни, както и приеманите през устата. Те трябва да се употребяват не по-малко от 6 месеца.
Най-често предписваните антибиотици срещу акне са тетрациклин, еритромицин, миноциклин и триметоприм. Те унищожават бактериите във възпалените пъпки и намаляват червенината и подуването.

Приемането само на антибиотици не помага срещу акнето, което не е причинено от инфекция. В такъв случай освен антибиотици трябва да се употребяват подходящи гелове, кремове или лосиони. Aнтибиотиците не премахват черните точки и кистичките.

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД:

• Акнето може да се лекува еднакво добре външно /с мазила/ и вътрешно /с хапчета/.

• Употребата на изсушаващи кожата средства няма да влоши проблема с акнето. Изсушаването ще помогне за премахването на мазнината по повърхността на кожата и за намаляване на запушванията на порите.

• При рязко спиране на лечението понякога може да се появи временно зачервяване на кожата. Попитайте специалист как да постъпите в такъв случай.

ВИТАМИНИ И ДРУГИ ДОБАВКИ
Лечението на акнето ще бъде по-ефективно, ако приемате повече омега-3 киселини /риба, орехи, яйца и пилешко месо/, които борят инфекциите и подобряват функцията на клетките.

Витамин A е много ефективен за лечението на акне. Освен за зрението, имунитета и костите, той е много полезен и за кожата. Витамин А се добавя в кремовете за лице под името ретиноид.

Най-полезният витамин за лечение на кожата е витамин Е. Той се втрива в течен вид в кожата за заглаждане на белезите от акнето, но понякога може да навреди, защото олиото може да запуши порите.

Много добри резултати дава комбинираното лечение на акнето с  антибиотици и цинк, който действа противовъзпалително.

ПАРАТА И САУНАТА – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?
В сауната хората се потят, от което кожата се прочиства, но специално при акнето потта задържа мръсотиите в него. Затова страдащите от акне трябва да избягват сауната и парните бани.

ВИНОВНА ЛИ Е ДИЕТАТА ЗА АКНЕТО?
Въпреки че много теории свързват акнето с някои храни /шоколад, мазна и пържена храна, сладкиши и мляко/, почти няма научни доказателства за това.
При едно изследвание обаче на две племена в Парагвай и Нова Гвинея било установено, че сред тях няма нито един случай на акне.
Учените допускат, че тяхната диета помага на здравето на кожата им. Тези племена се хранят главно с плодове, зеленчуци и ядки и не употребяват въглехидрати или рафинирана захар.

ПРИЧИНЯВА ЛИ ПУШЕНЕТО ПЪПКИ?
Резултатите от изследванията са противоречиви. Италиански учени са наблюдавали жени между 25 и 50 години и установили, че 42% от пушачките страдали от акне, докато само 10% от непушачките имали този проблем. Теорията, че пушенето допринася за запушването на порите, може да изглежда вероятна, но тя не обяснява резултатите от друго изследване, че 58% от жените, които пушат не страдат от акне.

СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ ЛИ?
Има данни, че стресът може да предизвика акне. Причината може да е увеличаващото се при стрес ниво на стероидните хормони. Ако смятате, че при стрес акнето ви се засилва, вземете необходимите мерки за успокоение.
 
ЗАВЯХВА ЛИ АКНЕТО ОТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ?
Слънчевият загар често маскира акнето и намаляма възпалението и червенината. Дългото и упорито излагане на ултравиолетовите лъчи обаче крие риск от преждевременно състаряване на кожата и заболяване от кожен рак.

КАК СЕ ТРЕТИРА АКНЕТО ПО ГЪРБА?
Акнето по гърба се лекува трудно, защото това място е неудобно за нанасяне на кремове. Купете си специално устройство за мазане на гърба или лекувайте акнето с таблетки.
 

Коментари