Публикация

Самовнушението лекува

Малките хитринки могат да бъдат много полезни за здравето.


Често се случва например болните да се почувстват по-добре, когато приемат лекарство, което изобщо не съдържа лечебна субстанция. Този феномен се нарича плацебо, отбелязва Дойче веле.

Вероятно това е най-старото лекарство на света - използваното от хилядолетия насам от шамани, лекари и лечители плацебо. То се употребява и днес, а името му е известно от 200 години и е свързано с латинската дума placere, означаваща „ще ти харесам”.

Хапчетата плацебо нямат никакви лечебни свойства, но помагат, защото пациентите вярват в силата им. Психологът професор д-р Манфред Шедловски от Есен изследва феномена над 20 години.

„Плацебо ефектът се постига тогава, когато пациентите приемат медикамент, който не съдържа лечебни вещества. Но не става дума само за приемането на медикамент, т.е. за фармакологичната терапия, а за нещо повече - за самовнушението”, отбелязва проф. Шедловски.

Именно то е в центъра на ефекта - ако пациентът знае, че взима недействителен медикамент, той ще изгуби силата си. Все пак трябва да се знае, че ефектът не се проявява еднакво добре при всички заболявания - силата му е доказана при остри и хронични болки, както и психически смущения и депресии. Може да се прояви много добре и при неврологични заболявания като паркинсона.

В опитите си да разберат на какво се дължи ефектът плацебо учените са установили, че важен фактор е така нареченото „кондициониране” - тялото се научава да реагира по определен начин на определено дразнение. Така например почитателите на кафето се чувстват след изпиването на едно еспресо по-бодри, отколкото преди това, дори и ако става дума за безкофеиново кафе. Това функционира именно защото след определено време тялото отговаря на сигнала „кафе” с едни и същи биохимически реакции. Включително тогава, когато кафето не съдържа кофеин.

Това важи както за кафето, така и за обезболяващите и другите медикаменти, обяснява професор Шедловски, като допълва, че наред с „кондиционирането” голяма роля играе очакването, което отправят пациентите, както и степента на доверието, което болните изпитват към лекаря си: „Колкото по-голямо е доверието към лекаря, толкова по-силно се проявява ефектът плацебо”.

Броят на лекарите, които предписват на пациентите си плацебо, не е известен, тъй като няма медик, който би признал мащабите на препоръчваните от него уж-медикаменти. От международните проучвания се знае, че към половината от запитаните лекари се е случвало периодически да предписват плацебо. По данни, събрани от университета в Хановер, 53 процента от лекарите и 88 процента от болногледачите препоръчват от един до два пъти в месеца плацебо. Но вероятно реалните цифри са много по-високи.

Лекарите и болногледачите често препоръчват този вид препарати срещу болки и смущения в съня - например тогава, когато пациентът вече е получил най-високата дозировка, или пък за да попречат на възникването на зависимост на пациента от препарата.

Коментари