Публикация

Д-р Брънзалов: Решението личните лекари да изписват лекарства срещу COVID-19 е пиар акция

Д-р Брънзалов: Решението личните лекари да изписват лекарства срещу COVID-19 е пиар акция

Личните лекари не могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с Ковид-19, съобщиха от Българския лекарски съюз. Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност.


„Някой някъде е решавал на едно бюро, пък този, който ще го изпълнява, си няма представа. Той просто технически след време да сложи един подпис все едно нищо не е било. Беше заявено, че от петък влиза в сила това решение на надзора. След като няма подписана методика, как ще влезе от петък? Ние някакви фигуранти ли сме там? Дадохме си нашите забележки“, каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в студиото на „България сутрин“.


Той добави, че това решение е абсолютно неиздържано от начало.

Нещата не са толкова прости. Това е една пиар акция, че даваме лекарства на Ковид болните. Това идва от провала на Ковид зоните и Ковид кабинетите, където първоначално беше обявено, че там ще става въпросното изписване. Те ще бъдат 150, според мен трябва да бъдат 1500, за да поемат всички пациенти. Трябва да бъдат хомогенно разпределени из цяла България. Има цели зони, където такива кабинети въобще не са открити, заяви д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.


„Аз нямам идея как тези хора си мислят, че това ще стане.

 

Аз няма да изпиша само защото мога

 

терапията, назначена от някакъв друг колега без аз да съм видял пациента. Аз мога да не съм съгласен с тази терапия“, подчерта той.


Зам.-председателят на БЛС изтъкна, че

 

няма никаква диалогичност в момента между Надзорния съвет на НЗОК и лекарите

 

По думите му има неяснота в разпределянето на средствата от страна на Касата.


„Медиците на 70% са ваксинирани и 20% са преболедували. Нека да говорим за тях. Те дадоха правилния пример на обществото. Ако цялото общество даде такива статистически показатели, ние няма да имаме проблем с пандемията. За лекарите, които са против ваксинацията, се говори много повече отколкото за нормалните лекари, които казват, че трябва да бъдем ваксинирани. Аз съм ваксинирал стотици хора. Има усложнения, които са абсолютно поносими, но хората са здрави“, обърна внимание д-р Брънзалов.

Коментари