Публикация

Отиде си доайенът на здравния мениджмънт проф. Веселин Борисов

Отиде си доайенът на здравния мениджмънт проф. Веселин Борисов

На 82 г. почина проф. Веселин Борисов, бащата на здравния мениджмънт в България.

 

Той  започва медицинската си кариера като невролог в болницата в Белоградчик (1964-1967) и след спечелени конкурси става асистент (1968), доцент (1980) и професор (1988) по социална медицина, здравна политика и мениджмънт в Софийския медицински университет – Факултет по обществено здраве, Медицински университет – Плевен и НБУ.

Почетен доктор е в Университета в Лийдс, Великобритания.

 

Въвежда и преподава за първи път в България учебните дисциплини Здравен мениджмънт, Здравна политика, Мениджмънт на организационната промяна и Мениджмънт на времето. През 2016 г. е удостоен с почетното звание академик на БАН.

 

Веселин Борисов е автор на книгите: "Сезоните в мен" (избрани стихове), "Откровения срещу съмнения", "Портрети без грим", Шедьовърът от Бога", "Белоградчишките видения", "Съмнението разкъсай веригите!, Лозан Стрелков. Познат и непознат", "Идеите в общественото здраве" и други.

 

Дълбок поклон пред своя учител засвителстваха проф. Невена Цачева, проф. Петкана Христова и  доц. Наташа Данова. 

 

Над 50 години ти раздаваше сърцато идеи, книги, стихове и импресии. Подпомагаше млади и не толкова млади колеги, кадри на общественото здраве, с мъдростта на първопроходчик на идеята за създаване на ФАКУЛТЕТ ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ , за промяна в здравната политика и общественото здраве.

Твоите арт импресии ни даваха надежда, че не всичко е само материално, подчинено на амбиции за кариера и доходи. - написаха те. Твоето име за нас, твоите първи асистентки от ВМИ – Плевен, е синоним на Факултета по обществено здраве в София, доайен на модерния здравен мениджмънт в България."

 

Поклон!

 

 

 

Коментари

Прекрасен човек и преподавател! Поклон!

 Бележита Личност!

Поклон пред паметта му! Той беше Будител!

Поклон ! Прекрасен Човек!