Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото

Проф. Тодор Кантарджиев: Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото, въпросът за ваксинирането също трябваше да се постави тогава, изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса. Случаите ще растат. За София има ваксини, хората трябва да се ваксинират. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община.

 

По думите му в момента нашата страна и народът са пред голямо изпитание.

 

"Ниско имунизационно покритие, неспазващи се мерки. Не може да издадеш заповед, която няма да се изпълнява. Не се приема мнението на експертите. Не можеш да кажеш, ще се искат сертификати на децата от 12 до 18 години за ваксинацията. Каза го министърът, след 2 часа го отменя и учениците от затворените гимназии сега в момента са по увеселителните заведения и по моловете, няма да ходят на училище, ще ходят по моловете", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

 

Според него личните лекари не изписват безплатни ковид лекарства и положението е много сериозно.

 

"1200 случаи на 100 000 души през последните 14 дни в София. Последните две седмици всеки стотен софиянец е боледувал от коронавирус. Трябва да се гледа само процентът на PCR тестовете, антигенните тестове на здравите не са критерии за разпространение на вируса. Антигенният тест при неправилно вземане може да е отрицателен", добави проф. Тодор Кантарджиев.

 

По думите му мярката за тестването на децата има смисъл, но е трябвало това да се случи по-рано, лятото.

 

"На последното заседание на Щаба на общината, имахме едно предложение до МОН по отношение спирането на децата, защото само 3% от паралелките в предучилищна възраст бяха карантинирани, 4% от 4-и клас, имахме едни идеи някои от класовете да останат присъствено, защото се знае, че училищата не са разпространители на заболяването", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

 

Той уточни, че от 10 дни леглата за ковид са се удвоили.

 

"15 дни след ваксинацията може да се дарява кръв", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари