Публикация

Как да съхраним добрия имунитет в условията на пандемия?

Как да съхраним добрия имунитет в условията на пандемия?

С настъпването на студените месеци, когато след година прекъсване отново се очаква грипна вълна, а страната ни е в разгара на пандемия от COVID-19, е важно да сме сигурни в добрия си имунитет. Витамините и минералите са естествените природни средства, които са необходими за добро здраве. Дори да се храним разнообразно, може да е стигне до дефицит, особено в зимните месеци. Тогава не прекарваме достатъчно време навън, в менюто липсва изобилието от пресни продукти. Натовареното всекидневие също е пречка да ядем според препоръките на диетолозите. Ето кои са ключовите елементи за добрия имунитет.

 

Витамин D е един от най-важните витамини,

 

които играят важна роля за предпазване на организма от всякакви заболявания. През годините са правени десетки научни проучвания, доказващи неговото въздействие върху имунитета срещу различни болести – вирусни, неврологични, гастроентерологични и др. Той е важен също така за развитието и поддържането на здравите кости.

 

 

 

Ново изследване дори подкрепя използването на витамин D при стандартизираната терапия за възрастни пациенти с по-тежко протичане на COVID-19. Препоръката на испански учени е да се дава всеки ден до постигане на оптимални нива в кръвта. Вече има проучвания, които правят изводи за потенциални ползи от витамин D при пациентите с коронавирус. Фокусът е върху възстановяването на имунната система, тъй като имунната дисрегулация е основен фактор за по-тежко протичане.

корон

Нормално витамин D се синтезира в кожата под въздействието на UV-B лъчи. През зимата обаче дните са по-кратки, слънцето е по-слабо, а и почти не достига до кожата, скрита под палта, шалове, ръкавици и шапки. Добре е в студените месеци да се взема като хранителна добавка.

 

Витамин С в комбинацията с цинк (Zn) също стимулира работата на имунната система

 

Те са изключително подходящи в сезона на настинките, вирусните инфекции и грипа, защото помагат за бързо облекчаване на симптомите.

 

Витамин С е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и намалява риска от възпаления и заболявания. Цинкът от своя страна е важен за производството на антитела срещу вирусите. Научно доказано е, че неговият дефицит намалява тяхното производство и прави организма по-податлив към инфекции. Приемани заедно те укрепват психиката и помагат на организма в борбата с умората и изтощението.

 

Подобно на витамин D, след започването на пандемията от COVID-19, бяха направени няколко изследвания за ползва от витамин C и цинк срещу вируса. Едно от проучванията открива, че дефицитът на цинк увеличава концентрацията на противовъзпалителни цитокини, свързани с опасната цитокинова буря при COVID-19. Производството на антитела намалява. Именно поради ролята си в имунната функция и потенциала да намали репликацията на коронавирус, цинкът в момента се изследва за профилактика и лечение на пациенти с COVID-19.

 

Комбинацията витамин С + Цинк се предлага под формата на хранителна добавка и лекарите съветват да се приема профилактично в условията на епидемии.

 

 

 

 

 

 

Магнезият също е важен за поддържане на добър имунитет, тъй като

 

помага за правилното функциониране на органи и системи в човешкия организъм

 

Той влиза в синтеза на анти-телата и на естествения интерферон (важна анти-вирусна молекула). Влияе благоприятно за нормално функциониране на нервната система и спомага при разпределянето на сигналите към нервните клетки, при производството на белтъчини и за регулиране на сърдечния ритъм.

 

Всеки здрав човек има нужда от достатъчни количества магнезий, но той често не се набавя напълно чрез храненето. Повечето растения, включително и ядките, съдържат магнезий. Зърнените храни, зеленчуците и сушените плодове също дават известно количество от това вещество. Повишени са нуждите от този минерал при хора, подложени на голямо умствено и физическо натоварване. Бременните и кърмещите имат повишени нужди. В риск от магнезиев дефицит са жените, които спазват строги диети, приемат противозачатъчни или са в менопауза. Може да се открие също при деца и някои възрастни. Ето защо е добре магнезий да се приема като хранителна добавка, особено ако работите с интензивно умствено или физическо натоварване.

 

 

 

 

При COVID-19 често лечението е свързано с приема на антибиотици. Освен болестотворните патогени те убиват и много от полезните микроорганизми, намиращи се в червата и важни за добрата имунна система. Затова специалистите винаги предписват към антибиотика и пробиотик.  

 

Капсулите Лакто 4 ВИП съдържат щамове от т.нар. полезни бактерии

 

Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

 

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus влизат в състава на оригиналното българско кисело мляко. Те поддържат нормалния баланс на чревната микрофлора при храносмилателни смущения съпроводени с диария и запек. Нови научни изследвания доказват, че Lactobacillus acidophilus играят ключова роля при унищожаването на вредни патогени. По този начин те засилват имунната система.

 

 

 

 

 

 

Малко известен факт е, че противовирусните препарати може да се приемат и профилактично преди самото заразяване.  

 

На пазара има няколко вида, като този с римантадин хидрохлорид

 

е един от най-достъпните. Ефективен е срещу различни грипни вируси от тип А, а така също има и антитоксично действие при грип, предизвикан от вируси от тип B. Проф. Тодор Кантарджиев,  микробиолог и имунолог, алармира, че в страната вече действат различни парагрипни вируси и аденовируси, които са характерни за есента.

„Трябва да имаме готовност за терапевтичен отпор. Антивирусните средства трябва да се вземат още при първите симптоми на грипно заболяване. Тук важи правилото - колкото по-рано, толкова по-добре“, казва специалистът.

 

В допълнение нека си припомним основните прости, но ефективни правила за здравословен начин на живот:

 

  • Движение и подходящо физическо натоварване активират кръвообращението и снабдяването с кислород на целия организъм;
  • Прясната, разнообразна храна, която дава енергия на тялото;
  • Балансирана психика - след натоварения делник да намираме време за релакс и достатъчно почивка.

Коментари