Публикация

29 октомври – Световен ден за борба с инсулта

29 октомври – Световен ден за борба с инсулта

През 2021 година 29 октомври – Световен ден за борба с инсулта - преминава под мотото „Всяка минута е безценна“ и се фокусира върху разпознаване на симптомите на инсулта и навременното оказване на адекватна медицинска помощ.  Целта на иницативата е още веднъж да се напомни на хората, медицинските специалисти, институциите и медиите за важността на първичната и вторичната профилактика на мозъчносъдовите болести, с което може да се снижи значително смъртността и инвалидизацията.

Д-р Цочо Кметски, началник на Отделението по нервни болески в „Уни Хоспитал“ обяснява, че мозъчният инсулт представлява състояние, което се характеризира с нарушаване на мозъчната функция вследствие на нарушения в кръвоснабдяването на мозъка. Тези нарушения могат да се дължат на исхемия (нарушен кръвоток) или хеморагия (кръвоизлив), откъдето инсултите биват два основни вида - исхемичен и хеморагичен. Най-често срещаните симптоми са „увисване“ на единия устен ъгъл, слабост в едната ръка и/или крака или нарушение в говора, които настъпват вследствие на пареза на съответните крайници. По-редки симптоми са нарушение в зрението, смущение в гълтането, нестабилна походка, световъртеж, гадене и повръщане, внезапно настъпило силно главоболие, внезапна обърканост и дезориентация в позната обстановка.

В случай на съмнение за настъпване на мозъчен инсулт и поява на някой от посочените симптоми е необходимо спешно да се позвъни на тел.112 и болният възможно най-бързо да се насочи към най-близкото лечебно заведение, в което се лекуват мозъчни инсулти. Д-р Кметски подчертава, че най-съвременният метод за лечение на острите исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение е извършвоането на тромболиза, която дава възможност за отпушване на тромбозиралия съд, водейки до възстановяване на кръвообращението и значително редуциране на настъпилия неврологичен дефицит. Основния проблем е, че т.нар. „терапевтичен прозорец“ за извършване на тромболиза е от 4,5 часа от настъпването на първите симптоми на исхемичния мозъчен инсулт.

Редовното проследяване на артериалното налягане, на кръвната захар, на хорестерола, здравословният начин на живот – с нормална физическа активност и без наднормено тегло, са част от стъпките, които помагат, за да бъде предотвратен мозъчния инсулт.

 

 

Коментари