Публикация

Янев: Полагаме усилия да няма локдаун и до 10-ина дни децата да се върнат в клас

Янев: Полагаме усилия да няма локдаун и до 10-ина дни децата да се върнат в клас

Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

 

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19. Беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови“, коментира Стефан Янев.

 

„Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", обясни още министър-председателят.

 

По думите му наложените до момента мерки имат известен ефект и първите информации сочат, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване.

 

„Първите данни, които имаме, са, че се постига някакво плато. Надявам се това да се потвърди. През 2020 г. нямаше ваксини и затова имаше локдауни“, коментира още той.

 

Още в събота сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците, стана ясно от думите на премиера.

 

„Предполагам, че в следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза Янев. И допълни, че родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят да учат онлайн.

 

Премиерът заяви още, че изборите ще бъдат проведени така, както е планирано и подготовката за тях тече.

 

Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас, каза още премиерът. Той самият е ваксиниран и вярва, че е право на всеки да избира. „Никога не е стоял въпросът за задължителна ваксинация за когото и да било - нито за държавните служители, нито за учителите. Ако някой работодател си е позволил да поставя условие за задължителна ваксинация на свои служители, това не влиза в никакви норми на държавата”, каза Янев.

 

Данни за ваксинираните служители в министерствата и администрацията на Министерския съвет ще има следващата седмица.

 

Според премиера около 40% от учителите са ваксинирани. „Не мисля, че е създадена някаква система на натиск или принуда. Ние също трябва да сме съпричастни, защото става дума за нашето здраве и здравето на околните. Ако допуснем влошаване на пандемията, това означава влошаване на нашия начин на живот с много повече неудобства, отколкото имаме в момента. Надявам се след няколко седмици да се върнем към старата ситуация, при която не се налага зелен сертификат", каза още Янев.

Коментари