Публикация

Всяка минута е ценна! Научете симптомите на инсулта

Всяка минута е ценна! Научете симптомите на инсулта

На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта. Той се чества от 2006 г. по идея на Световната организация по инсулт. Целта е да се повиши обществената информираност относно мозъчно-съдовите заболявания и значението на първичната и вторична профилактика за намаляване на неблагоприятните последици за здравето, до които те водят. Всяка година на тази дата инициативата обединява света в подкрепа на хората, засегнати от такива болести, и на усилията на медицинските специалисти, които се грижат за тези пациенти.


Мозъчният инсулт е състояние, при което заради нарушения в кръвоснабдяването на мозъка се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение.

 

Той може да засегне всеки човек, по всяко време, навсякъде и изисква оказването на незабавна медицинска помощ

 

Затова съветът на специалистите в тази област е - при първите признаци на инсулт, сред които - нарушения в говора, двойно виждане, изтръпване или слабост в някой от крайниците, световъртеж, замайване - пациентът да бъде откаран в болница най-късно до 4 часа след инцидента. Закъсненията могат да увредят сериозно мозъка, увеличавайки вероятността от тежка дългосрочна инвалидност и дори смърт.


Инсултите са най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст

 

втората по честота причина за развитие на деменция и много честа причина за депресия. Профилактиката и лечението им налагат мултидисциплинарен подход от различни специалисти като невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари, рехабилитатори и др.


В световен мащаб мозъчно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболяемост, дългосрочна инвалидизация и преждевременна смърт. На всеки шест секунди някъде по света един човек губи живота си, вследствие на мозъчен инсулт. Притеснителен е и фактът, че през последните години спада възрастовата граница, при която е възможно да се стигне до това състояние.


Данните на Световната здравна организация сочат, че

 

1 от 4 души е застрашен от инсулт

 

Според прогнозите в Плана за действие за инсулт за Европа (SAP-E) за годините от 2018 г. до 2030 г., изготвен от Европейската организация за мозъчен инсулт (ESO) в сътрудничество със Stroke Alliance for Europe (SAFE), до 2035 г. ще има 34% увеличение на инсултите.


Ето защо е важно да се знае, че ограничаването на рисковите фактори, ранното разпознаване на първите симптоми и навременният достъп до адекватна медицинска помощ могат да предотвратят голяма част от инсултите.


На първо място всеки човек трябва да идентифицира и контролира индивидуалните си рискови фактори, свързани с високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол. Хората с предсърдно мъждене (ПМ) са 5 пъти по-склонни да получат инсулт в сравнение с останалата част от населението. Поради това, след 50-годишна възраст, е добре да се направи скрининг за ПМ. Ако се открие такова, трябва да се направи консултация за адекватно лечение, което да намали риска от инсулт.


Не на последно място овладяването на стреса, депресията, гнева и безпокойството е изключително важно за предотвратяване на инсулта. Ключова роля за превенцията му имат и редовната физическа активност, борбата с наднорменото тегло чрез оптимално здравословно хранене, избягването на тютюнопушенето и намаляването на консумацията на алкохол.


Натрупаният до момента опит от пандемията от COVID-19 показа, че

 

боледуването от коронавирусната инфекция също може да увеличи риска от инсулт

 

В тази връзка Министерството на здравеопазването припомня, че единственото, доказано до момента, средство за намаляване на тежките поражения за здравето и живота, до които може да доведе SARS-CoV-2, са ваксините срещу него.

Коментари