Публикация

COVID-19 във фокуса на Есенна научна среща на БДББ

COVID-19 във фокуса на Есенна научна среща на БДББ

“Интерактивен справочник за лечение на COVID-19 – някои акценти” бе представен от доц. Владимир Ходжев, модератор на Симпозиум за коронавирус по време на Есенната научна среща 2021 на Българското дружество по белодробни болести. Той се проведе, а в него участие взеха международни лектори от Великобритания. При представянето той изтъкна, че справочникът предлага богат набор от визуализации, което значително облекчава работата на лекарите.

Колко е опасен коронавирусът при астма и ХОББ

Проф. Ваня Юрукова представи “Интерактивен справочник за лечение на COVID-19 – астма и ХОББ”, в който са събрани препоръките на GINA 2021 и на GOLD 2021за работа с такива пациенти. Към този момент няма доказателства, че хората с астма боледуват повече от COVID-19. Повишен е рискът от смърт при хора, приемали перорални кортикостероиди за тяхната астма. 

 

Тя посочи, че през 2020 г. в много страни се наблюдава намаление на случаите на грип, както и на усложненията от тях. Вероятните причини са свързани с миенето на ръцете, носенето на маски и социалната дистанция. 

Особености на клиничната картина при COVID-19 пневмония

Доц. Явор Иванов представи възможностите за “Кислородотерапия при пациенти с COVID-19 пневмония". Според наблюдения на специалистите острата дихателна недостатъчност при пациенти с коронавирус има някои специфични особености.

 

Подробности от тази, както и от презентациите на на доц. Диана Петкова “Медицина на съня в условията на пандемия – препоръки и реалност”, на доц. Росен Петков “Ултразвуковото изследване в помощ за оптимизиране грижите за пациенти с COVID-19”, на доц. Венцислава Пенчева “Дълъг COVID-19” и на д-р Александър Симидчиев “За COVID и въздуха” можете да видите във видеото от форума. 

 

Коментари